Élet-Stílus

Lecsúszott az éremről Jakabos

Világcsúcsot hozott a margitszigeti Európa-bajnokság úszóversenyeinek hétfői nyitónapja, a magyar éremesélyes, Jakabos Zsuzsanna pedig éppen csak lecsúszott a dobogóról.

A nők 4×100 méteres gyorsváltójában a németek négyese 3:35.22 perccel a sportág “emlékkönyvébe” tette át az ausztráloknak a 2004-es athéni olimpián felállított 3:35.94-es eddigi “legjét”.

Az első napi négy döntő egyetlen magyar érdekeltje, Jakabos Zsuzsanna a negyedik lett 400 m vegyesen, bár a pécsiek 2004-es ifjúsági Európa-bajnokától, s két évvel ezelőtti felnőtt Eb-negyedikjétől Budapesten érmet remélt nemcsak a honi közvélemény, hanem a szakvezetés is. Sajnálatos módon a szám másik magyar dobogóesélye még hétfő délelőtt elúszott, amikor is Hosszú Katinkát szabálytalan lábtempóhasználat miatt diszkvalifikálták.

Az elődöntők nyomán Verrasztó Evelyn egyéni csúccsal 200 m háton a harmadik, Cseh László 100 m háton és Bodor Richárd 100 m mellen egyformán a hatodik legjobb idővel jutott a keddi nyolcas döntőbe. Nem sikerült ugyanez Szepesi Nikolettnek, aki 200 m háton az összesítésben a 11. lett.

A nap krónikájához tartozik, hogy a selejtezőkben két magyar csúcs is született: Kis Gergő 400 m gyorson 3:51.02, a férfi gyorsváltó – Makány Balázs, Takács Krisztián, Fekete István és Zubor Attila – pedig 3:23.08 perccel lépett elő a honi rekordlista éllovasává.

Az Eb öt döntőt is tartalmazó második napján, kedden Cseh – aki a délutáni hátdöntőt megelőzően már délelőtt, a 200 m vegyes selejtezőjében is rajthoz áll -, Bodor és Verrasztó mellett még további 17 magyar indul a matinés programban, így az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnes, ő 100 m mellen mutatkozik be a hazai közönség előtt.

Megkezdik a műugrók is: elsőként a női 1 méteren hirdetnek Európa-bajnokot a délutáni döntőben, ahová az út a délelőtti – két magyart, Barta Nórát és Kormos Villőt is felvonultató – selejtezőn át vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik