Élet-Stílus

Tagadja a doppingvádat a Tour-győztes

Ahogy az az ilyen esetekben szinte már megszokott, Floyd Landis, a vasárnap zárult Tour de France amerikai győztese tagadja, hogy bármilyen tiltott szer segítette volna franciaországi sikerében.
Francia lapok véglegesen kétségbe vonják a sportág hitelességét.

“Fogalmam sincs, hogy mi a magyarázat a pozitív doppingtesztemre. Hogy az a vizsgálatot végzők hibájából adódott vagy több dolog szerencsétlen együttállásának következménye, esetleg én hibáztam, nem tudom” – mondta telefonos sajtótájékoztatóján a Phonak tengerentúli kerekese, aki azonban hangsúlyozta: biztosan nem külső forrásból származott a lebukását eredményező tesztoszteron.

Amennyiben a 30 éves versenyző B próbája is pozitív eredményt hoz, biztosan megfosztják első helyétől, s ő lesz a világ legnagyobb hagyományokkal rendelkező kerékpáros viadalának első olyan győztese, akit dopping miatt utólag diszkvalifikálnak. Amennyiben ez megtörténik, az eredetileg második spanyol Oscar Pereirót hirdetik ki bajnoknak.

Elrontott ünnepről cikkez a francia sajtó, egyidejűleg pedig a kerékpársport hitelességének újbóli megkérdőjeleződését állapítja meg az eset kapcsán. A l’Equipe emlékeztet: a tavaly hétszeres győztesként visszavonult Lance Armstronggal kapcsolatban is időről időre doppinggyanú vetődik fel. A lap tavaly augusztusban arról számolt be, hogy az amerikai sportoló első, 1999-es Tour-diadala után lefagyasztott hat mintája – akkoriban még kimutathatatlan – EPO-t tartalmaz, és ez a lefagyasztott minták újbóli, 2004-es elemzése során derült ki. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által októberben felkért független jogi szakértő, a holland Emile Vrijman május végén tisztázta Armstrongot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik