Élet-Stílus

Mencsov nyert, Landisnál a sárga trikó

Gyenyisz Mencsov nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 11. szakaszát, a Tarbes és Pla-de-Beret közötti 206,5 km-es etapot; a sárga trikót Floyd Landis ölthette magára.

Mencsov, a Rabobank orosz kerekese hármas sprintbefutót követően végzett az élen a rendkívül kemény szakaszon, amelyen egy kiemelt és négy első kategóriás emelkedőt kellett megmászniuk a versenyzőknek.

A nagy meleg és az óriási hegyek szétszórták a mezőnyt, így a verseny utolsó emelkedőjének 19 kerekesből álló élboly vágott neki, de egymás után szakadtak le a kisebb és nagyobb nevek. Az utolsó öt kilométeren aztán Levi Leipheimer, Gyenyisz Mencsov, Floyd Landis, Carlos Sastre és Cadel Evans maradt az élbolyban, Andreas Klöden húsz másodperccel, Christophe Moreau bő egy perccel leszakadva követte őket, a boly pedig három és fél perccel maradt el.

Az utolsó hajrát Mencsov indította meg az őrjöngő baszk szurkolók között, de a két amerikai, Leipheimer és Landis ment is vele. A hegy tetején a sprintbefutón aztán az oroszban maradt a legtöbb tartalék, így ő nyerte a szakaszt.

A második Leipheimer, a harmadik Landis lett, míg Evans és Sastre az éllovasoktól 17 másodperccel lemaradva ért be. A hatodik helyet a Mencsovnak rengeteget segítő Boogerd szerezte meg. A túl korán, még 50 kilométerre a céltól megindított hajrában elfáradt T-Mobile csapat ásza, Klöden végül csak másfél perccel lemaradva ért be kilencediknek.


Mencsov nyert, Landisnál a sárga trikó 1

Landis örülhetett a leginkább (AFP)

A német még így is jobban járt azonban, mint néhány másik hegyimenő: a tavalyi Giro-győztes Paolo Savoldelli például 23 perc hátrányt szedett ösze a mai szakaszon, és az amerikai Jaroslav Popovych is hat perccel maradt le Mencsovtól, hogy George Hincapie-ről ne is beszéljünk: Lance Armstrong korábbi első számú fegyverhordozója 21 perces hátránnyal lett negyvenhatodik ma. A legcsúnyábban azonban az Euskaltel spanyol kerekese, Iban Mayo járt: a 2003-as körverseny hatodikja már az első hegyen rettenetesen leszakadt, a negyediken pedig fel is adta a versenyt.

A sárga trikót Floyd Landis ölthette magára, miután az eddigi éllovas, a francia Cyril Dessel magához képest óriásit tekert ugyan a bolyban, de az amerikai időjóváírásával egyenlő nyolc másodperccel így is később ért be a kelleténél, így már csak második az összetettben. Dessel ráadásul a pöttyös trikót is elvesztette, attól a spanyol David De La Fuente fosztotta őt meg.

A holnapi, 12. szakaszon 211.5 kilométer vár a versenyzőkre a Pireneusokról lefelé, mindössze egy második kategóriás emelkedővel. A nagy dolgok most is az Alpokban dőlnek majd el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik