Élet-Stílus

Kalózpárt ala­kult Fran­cia­or­szág­ban

Franciaországban fokozatosan nő a szigorú szabályozás elleni felháborodás. Az egyre erősödő tiltakozást bizonyítja, hogy megalakult a Francia Kalózpárt, melynek egyik célja a fájlcserélés legális tevékenységként való elfogadtatása.

A szenátus és a Francia Nemzetgyűlés is megszavazta az online boltokból letölthető digitális zenék és hordozható lejátszók másolásvédelmét feloldó törvényt, azonban a törvényalkotók kiskapukat is beiktattak a tervezetbe, így az érintett cégek kibújhatnak a védelem megnyitása alól. A Francia Kalózpárt legfontosabb célkitűzései között szerepel a másolásvédelmek és a szerzői jogvédelem “eltüntetése”, valamint a fájlcserélés legális tevékenységként való elfogadtatása. Kalózpárt először Svédországban alakult, majd ezt követte az olasz, a belga és az amerikai kalózpárt megalakulása.

A Parti Pirate Francais közleményéből kiderül: a felhasználók azt látják, hogy az internetet megszállja néhány érdekcsoport, akik egyértelműen figyelmen kívül hagyják az emberek nagy többségének érdekeit. “Azt követeljük, hogy azonnal töröljenek el minden olyan törvényt, amelyek francia földön megvalósítják a szellemi tulajdon védelmét és felszólítunk minden internetezőt, hogy a mindennapokban hagyják figyelmen kívül ezeket a jogszabályokat, illetve ne hajtsák végre őket” – áll az alapításkor kiadott dokumentumban.

A párt programjában hat pont szerepel, ezek a következők: a teljes körű és szabad véleménynyilvánítás; a jelenlegi szerzői jogi szabályok eltörlése; az internetes anonimitás jogának bevezetése; a fájlcserélő hálózatok legalizálása kizárólag nem kereskedelmi célokra; a hardveralkatrészeket terhelő adók és díjak eltörlése, valamint szabad internethozzáférés biztosítása mindenkinek. Idén július 7-én a kalózpárt taglétszáma elérte a 2474 főt, azonban több ezerre becsülhetők azok, akik egyelőre kívülről támogatják a pártot.

Ugyan az már szinte biztosra vehető, hogy az elfogadott új törvény hamarosan – amint Chirac elnök aláírta – hatályba fog lépni, azonban a Francia Kalózpárt megalakulása is jelzi, sokaknak nem tetszenek a Franciaországban és a világ más államaiban is zajló folyamatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik