Élet-Stílus

Síri csendbe burkolózott Franciaország

A németországi labdarúgó-világbajnokság döntőjének idejére a francia utcákra vezényelt 18 ezer rendőrnek nem sok dolga akadt vasárnap éjjel, az olaszok elleni vereség miatt csalódott szurkolók korán nyugovóra tértek.

Franciaországban a tévénézők 80,3 százaléka, azaz több mint 22 millióan figyelték a berlini döntő közvetítését, a nézettség nem sokkal a meccs vége előtt 88,7 százalékra (25 millió) emelkedett, de nem döntötte meg a portugálok elleni elődöntő nézőrekordját.

Csendes csalódottság

A meccs lefújása után megközelítőleg százezren fejezték ki csalódottságukat az ezúttal csendes párizsi utcákon vonulva, nagy részük az eredetileg hatalmas ünnepségre készülő Champs-Elysées-n. A negyeddöntő és az elődöntő örömmámorával ellentétben ezúttal sem autódudákat, sem petárdákat nem lehetett hallani.

A Diadalívre azonban a nyolc évvel ezelőtti világbajnoki győzelemhez hasonlóan lézerfénnyel vetítették ki a francia válogatott labdarúgóinak óriásfotóit egy-egy köszönő mondat kíséretében, mint például “Zizou, szeretünk”, amelyet szomorúan nézett végig a pár ezres tömeg.

A francia szurkolók többsége szerint a válogatottjuk jól játszott, de Zidane piros lapja után a csapat mentálisan szétesett. Néhány olasz szimpatizáns a franciák sértegetéseire panaszkodott, ezért jobbnak látták eltenni nemzeti lobogójukat.

Kissebb rendbontás is volt


Síri csendbe burkolózott Franciaország 1

Kiálltak Zidane mellett (AP)

Éjfél után kisebb rendbontásra került sor a Champs-Elysées-n, ahol rohamrendőrök könnygáz-gránátokkal oszlattak szét néhány, üveget dobáló rendbontót, de ezen kívül nagyobb rendőri beavatkozásra sehol nem került sor az országban. A Portugália elleni elődöntőben aratott francia győzelem után viszont 135 autót gyújtottak fel, 350 személyt állítottak elő és öten vesztették életüket az országos ünneplésben.

A francia válogatott hétfőn kora délután érkezett meg a párizsi Roissy repülőtérre, ahonnan egyenesen az Elysée-palotába sietnek a labdarúgók. Az elnöki hivatalban Jacques Chirac államfő fogadja ebéden a Kékeket. Az előzetes tervekkel ellentétben a Champs Elysées-n nem fognak végigvonulni, de várhatóan 15:30-kor a Concorde téren található Crillon Hotel erkélyéről köszöntik majd szurkolótáborukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik