Élet-Stílus

Németország nyerte a bronzmeccset

Megérdemelten, végig motiváltabban játszva nyerte a bronzmeccset Németország válogatottja a Luis Figo utolsó válogatott meccsén csalódást keltő portugál válogatott ellen.

Az első pillanattól kezdve érződött: egyik csapat sem csak szánalomból, csalódottságból indult neki a mérkőzésnek. Mindkét oldalon bátran, támadó szellemben léptek fel, így azonnal lendülettel indult a bronzmeccs. A németek 10 perc alatt három veszélyhelyzetet is kidolgoztak az ellenfelük kapuja előtt, míg Maniche-éknak 15 perc kellett az első ziccerig.

Hiányzó nagyágyúk nélkül is lüktető tempó

Habár a házigazda németek indítottak vehemensebben, azért feltűnő volt, hogy három alapemberük is hiányzott a csapatból, leginkább a csapatkapitány, Michael Ballack vezéregyénisége fért volna rá Klinsmann együttesére. Oliver Kahn azonban magabiztosan tért vissza, ezt a 15. percben hatástalanított Pauleta-ziccernél tette egyértelművé.

A portugálokat ez a helyzet ébresztette fel: az addig egyedül villogó Ronaldo mellett Simao Sabrosa és Deco is magáhoztért, mi több: közel 10 percen keresztül a luzitánok játszottak mezőnyfölényben. Nagyon tetszetősen hozták fel a labdát, és folyamatosan a kapujuk elé szögezték a házigazdákat. Pedig náluk is hiányzott az egyik legjobb spíler, Figo ugyan is csak a kispadon kezdett.

Pörgős első félóra


Németország nyerte a bronzmeccset 1

Schweinsteiger lett a meccs hõse (AP)

A mérkőzés első 30 percéről összességében csak pozitívan lehet szólni. Szép passzokból, rövid adogatásokból építették fel a csapatok a támadásaikat, amelyek végén rendszeresen lövéssel fejezték be az akciókat. Egyedül a pontosság hibádzott. A portugálok feltámadása után ismét a németek vették át az irányítást, többet támadtak.

A meccs első 45 percének utolsó harmadára már akár panaszunk is lehet: csúnyára sikeredett a folytatás. Sok buta apró szabálytalanság miatt ugyanis rendkívül töredezett játékot láthattak a nézők. Rossz bírói ítéletek sorozata mellett a játékosok is inkább csak tartalékoltak a lendülettel a szünet utánra. Bizony, a kispadon melegítőben helyet foglaló Ballack árulkodó ásítása sokat elmondott az utolsó 15 perc teljesítményéről.

Villámkezdés, német vezetéssel

Hatalmas lendülettel jöttek ki a második félidőre a németek: iszonyatos fölényben rohamozták át a szünet utáni első 15 percet. A portugáloknak szinte csak percekre volt lehetőségük a labdával áttévedni ellenfelük kapuja elé. Az 56. percben Schweinsteiger szép találata szinte menetrendszerűen érkezett, a fölény eredményeképp lőhetett bombagólt a Bayern München középpályása.

Pár perccel később sem a luzitánok jöhettek ellentámadással, hanem a németek: Lahm gyönyörű kapáslövése rosszat sejtetett a portugálokra nézve. Alig egy perc múlva már kettő volt a németek előnye: szegény csereként beküldött Petit öngóljával – megint Schweinsteiger közreműködésével – a 61. minutumban már 2-0-ra vezettek a hazaiak.

Portugál erőlködés, szépítéssel

A németek a kétgólos előny birtokában nyugodtabb fokozatra kapcsoltak, a portugálok viszont ismét új lendületre kapva próbáltak harcolnia a szépítésért. Nem volt szerencséjük, mert a cserekapus, Kahn szinte megbabonázta őket. Mindent fogott. Hiába igyekeztek az akkor már becserélt és válogatottbeli búcsúmeccsét játszó Figoval megerősödött luzitánok, nem akart összejönni a szépítés.


Németország nyerte a bronzmeccset 2

Figo diccstelenül búcsúzott (AP)

Olyannyira, hogy Schweinsteiger újabb klasszis bombájával végleg el is dőlt a bronzérem sorsa: a végig agilisabban, motiváltabban játszó németek háromgólos előny birtokában átadták a terepet Decoéknek, akik végül is összehozták a becsületgólt.

Jürgen Klinsmann tehát sikerrel zárta – eddigi – munkáját a német válogatottnál, fiatal és szimpatikus együttese bronzérmet nyert, Luiz Felipe Scolarinak nem sikerült felráznia az elődöntő elvesztése után csapatát, így erőtlen teljesítményükkel itt ma csak asszisztálhattak a németek fiesztájához. Schweinsteiger és Kahn nagy napja lett egy korszakos zseni, Luis Figo búcsúmeccse…

Németország-Portugália 3-1
Stuttgart, 50 000 néző

Gólszerző: Schweinsteiger (56.+78.), Petit (61.-öngól), Nuno Gomes (88.)

Sárga lap: Frings (7.), Costa (24.), Costinha (33.), Ferreira (61.), Schweinsteiger (79.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik