Élet-Stílus

Gödöllőn épülhet az Európa Ökopark

Zöld növényekből kirakott Európa-térképet, a magyarok vándorlásai során megismert állatokat, bioélelmiszereket és szanatóriumot foglal magában az Európa Ökopark előzetes terve.

Ha az intézmény bekerül a Nemzeti Fejlesztési Terv most formálódó második ütemébe, akkor Gödöllő határában, a Babat-völgyben valósul meg közölte a gödöllői Szent István Egyetem rektora.

A park részét alkotja egy zöld növényekkel megformált Európa-térkép, amelyben útnak indulva az egyes országok között tehetnének sétát a vendégek. A közelben a Fővárosi Állatkerttel közösen kialakított speciális ősállat-rezervátumot rendeznének be, amelyben a magyarok vándorlása közben Közép-Ázsiától a Kárpát-medencéig megismert, ma is élő vadakat gyűjtenék össze. Ilyen módon például bölényt, tigrist vagy éppen farkast láthatnának majdnem természetes körülmények között az érdeklődők.

Az Európa Ökoparkban különféle mintakerteket is kialakítanának, amelyekben a kontinensen fellelhető termesztett növények, fűszerek, a bioélelmiszerek alapjai kapnak helyet. A sokféle épület, bemutatóhely mellett egy kardiológiai rehabilitációs központ egyfajta szanatórium is épülhetne ide, kihasználva a környezet jó természeti adottságait.

Az 5 milliárd forintból kialakítható ökopark a természet értékeit kiemelve segítené elő a környezettudatos szemlélet kialakítását mondta Molnár József. Ennek bázisául az egyetem kezelésében lévő, csaknem 300 hektáros terület szolgálna, ahol oktatási céllal jelenleg is különféle tangazdaságok, gyakorló műhelyek működnek. A Babat-völgyben így az idegenforgalom érdekei fontos társadalmi, kulturális és oktatási célokkal kapcsolódhatnának össze tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik