Élet-Stílus

Kis Magyar Mediterráneum – Palkonya

admin
admin

2006. 07. 04. 18:17

Egy falu a Villányi-hegységben, mely leginkább boráról híres, pedig bőven van még miért idelátogatni. Örökségvédelem és találékonyság – Európa már felfigyelt rá.

Köztudott, hogy a legtöbb napos órát egy évben az ország déli szegletének lakói élvezhetik. Ezen belül is a Villányi-hegység az egyik legszerencsésebb régió. A borissza népek inkább tavasszal és ősszel zarándokolnak ide, pedig bőven van errefele látni- és tennivaló nyáron is. Ráadásul Villány, mint felfedezendő település meg sem közelíti a borút többi falvának szépségeit, Villánykövesdet, Nagyharsányt, de leginkább a különleges fekvésű és hangulatú Palkonyát.

Szépségpötty

A borút kapuja, első faluja Palkonya. Nyelvünk kedves toronyiránt szava itt tökéletes illusztrációt kap, az Újpetre falut Palkonyával összekötő nyílegyenes út mindkét végén egy-egy templomtorony a céljelző. Ez sok sebességmániásnak tövig nyomott gázpedált jelent, pedig az út melletti erdők-mezők rengeteg vadat rejtenek. A falu egyik fő szépségpöttye a pirosra festett, körkupolás palkonyai templom, amit legtöbben dzsáminak néznek, amíg közelebb nem mennek. Tényleg arra emlékeztet, pedig a Batthyany család építtette 1816-ban, és a kevés magyar körtemplom ékes példája. Már-már giccsbehajlóvá teszi a tornyon fészkelő gólyapár, amelyek nem csoda hogy minden évben visszatérnek, hiszen a falu két végén levő halastavak és az azt környező sásos-nádas terüljasztalkám a számukra.

Vettük a fáradságot, és megtettük a jó 2 km-es gyalogtúrát az alsó halastóhoz, ott a halőrrel eltetettünk egy kis halászlénekvalót estére, majd felmásztunk az elvileg sétányokkal tarkított domboldalon a szőlőhegyre. Megérte. A falu fantasztikus látképe tárult elénk a halastavakkal, pincesorral és a kitüremkedő piros süveges templommal. Nekibátorodván a túrától megkerestük még az egykori Montenuovo-kúriát a hegyoldalban. Nagyon leromlott állapotban, ám szintén gyönyörű panorámájú dombtetőn van az egykori villa, most a Vylyan borászat tulajdona.

‘Unokáink is fogják látni’-program

Mostanában kezdik felfedezni a települést a betelepülők és a turisták is. A falusi turizmus fogalmát átértékelő, régi parasztházakból átalakított, minden kényelemmel felszerelt vendégházak vannak a faluban. Az egyedi, hangulatos, ízlésesen és sok törődéssel berendezett szálláshelyeken a faluban akár egy egész busznyi embert is vendégül tudnak látni. Manapság már szinte csak kihalásos alapon lehet ingatlant venni, s ahogy akad egy, hamar elkel, hiszen itt még nem olyan horrorisztikusak az árak, mint a Balatonfelvidéken.

A szocializmusban ’úgy hagyott’ falu sokáig egyre néptelenedett, öregedett, romlott, ami mára inkább hasznára vált. A gyönyörű, sváb parasztházas falukép így elkerülhette a földig rombolást, és az ízlésmentes egyenkockaházak építését. Az egyutcás faluban csak nagyon kevés van belőlük, ezek közül is a legcsúnyábbat a falubeliek csak ’zsiráfetetőnek’ becézik. Hogy ez így is maradjon, a polgármester asszony, – ő alapította az azóta az egész országban másolt Villány-Siklósi Borút Egyesületet – tizenegynéhány évvel ezelőtt gondolt egyet, és az összes régi házat helyileg védetté nyilvánította, elkészíttette a falu örökségvédelmi programját. Ezeken a házakon mind ott díszeleg az agyagból készült védett embléma, s a falubelieken látszik, hogy büszkék rá, és a magukénak érzik a falut. Noha sokan nem tudják tüchtigre felújítani a házukat, igyekeznek legalább a homlokzatokat, a jellegzetes téglakerítést, a színes üveges bejárati ajtókat, és az árokpartjukat rendben tartani.

Még több infó…

…a falu honlapján: www.palkonya.hu

Pünkösdi Nyitott Pincék

Szinte minden őslakos szőlész-borászkodik, többségük a mára felemelkedett villányi borász nagyágyúknak adja el a szőlőjét, borát. Azért így is jut bőven a pincékbe, Palkonya ugyanis az országban egyedülálló ötszintes, műemlék pincékkelteli domboldallal büszkélkedhet. A falu az ötletgazdája a Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvénynek, amit idén már 12. éve rendeztek meg. Itt csináltak ilyet először, s a jó példa ragadós. Innen koppintották az Etyeki Kezeslábast, és idén már országos méreteket öltött a pünkösdi pincézés.

Palkonya további nevezetessége, hogy európai kulturális falu. A falu képviseli Magyarországot az Európai Kulturális Falu mozgalomban, amit az Európa kulturális fővárosa mintájára hoztak létre. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy 12 európai falu lakói minden évben meglátogatják a vendéglátó kultúrfalut. A derék palkonyaiak így aztán jártak már pl. Toszkánában – volt mit hasonlítgatni bortéren – Görögországban, Észtországban. Jövőre Palkonya lesz a vendéglátó.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.