Élet-Stílus

Vihar előtti csend az operában

A megbízott fő-zeneigazgató szerint látszólagos, a nyári szabadságok megkezdésének köszönhető a "béke" a Magyar Állami Operaházban, de hamarosan végső fázisába ér a csoportos létszámleépítés, ami minden bizonnyal újra az országos érdeklődés középpontjába helyezi majd az intézményt.

Erről a június elsején munkába állt Győriványi Ráth György Az első hónap története című összegzésében ír, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez. A megbízott fő-zeneigazgató, aki a felkérést az azóta közös megegyezéssel távozott Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatótól kapta, áttekintésében reményének ad hangot, hogy minél hamarabb megkezdődhet a házban a nyugodt művészi munka.

Győriványi Ráth György egyszer már dolgozott fő-zeneigazgatóként az Operában: 2001-ben pályázaton nyerte el a tisztséget; mandátuma öt évre szólt. Görgey Gábor akkori kulturális miniszter azonban 2002 júniusában, az akkori főigazgatóval, Locsmándi Miklóssal együtt vezetői alkalmatlanságra hivatkozva felmentette. Az elbocsátott fő-zeneigazgató akkor bírósághoz fordult. A Fővárosi Bíróság másodfokon 2005 februárjában hozott részítéletében elrendelte, hogy Győriványi Ráth Györgyöt karmesterként továbbra is foglalkoztassák, megállapítása szerint azonban a fő-zeneigazgató vezetőnek nem volt alkalmas. Győriványi Ráth György június 29-én kelt áttekintésében felidézi: felkérése után tárgyalásokat kezdeményezett a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács vezetőivel, majd sorban összehívta a vezetése alá tartozó művészeti csoportokat, minden egységnél kezdeményezve egy, a terület tagjaiból álló tanácsadó testület felállítását.

“Minden összejövetelt kihasználtam, hogy bocsánatot kérjek azoktól, akiket akarva akaratlanul 2001-2002 működésem során megbántottam” – fogalmazott. A megbízott fő-zeneigazgató kiemelte: körülbelül a jövő évadi szereposztások 90-95 százaléka volt kész, amikor átvette a munkát; kisebb korrekciókat hajtottak végre, illetve kiegészítették a hiányzó szerepeket. A jövő évi bemutatók sem voltak előkészítve megfelelően; jelenleg is tartanak az egyeztetések, hogy minél hamarabb elkészülhessenek a kész tervek – fűzte hozzá.

Győriványi Ráth György emlékeztetett arra, hogy a szaktárca június közepén miniszteri biztosként Vass Lajost bízta meg az intézmény vezetésével, aki, mint kifejtette, békés viszonyokat szeretne megteremteni, de a reformfolyamatok továbbvitelének is elkötelezett híve.

“Rossz hírként azt hozta, hogy nem kapott több pénzt a minisztériumtól, tehát az átalakítást a korábban eltervezetteknek megfelelően kell végrehajtani, amely feszültségek nélkül azonban nehezen elképzelhető” – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik