Élet-Stílus

A kenguruk átugrották Horvátországot

Történelmi eredményt hozott a végig parázs hangulatban zajló horvát-ausztrál mérkőzés, amelynek 2-2-es végeredménye azt jelenti, hogy a kengurusok kiejtették Horvátországot, és bejutottak a legjobb 16 csapat közé.

Fergeteges iram


Óriási iramban indult a találkozó, a horvátok abszolút abban a felfogásban játszottak, hogy mihamarabb gólt kell lőniük, mert csak akkor juthatnak biztosan tovább. Ennek megfelelően állandó rohamokat vezettek a védekezésre visszaállni kényszerülő ausztrálok kapuja felé. Nem telt el 5 perc, és máris meg volt a várva várt horvát előny. A szép szabadrúgást nem védhette a kengurusok új kapusa, – több társához hasonlóan maga is horvát felmenőkkel rendelkező – Kalac.

A továbbjutás tudatában teljesen érthetetlenül, délszláv szomszédaink visszavettek a tempóból, és átengedték a területet Vidukáéknak. Nagy hiba volt, mert Ausztrália játékosai kemény erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy megszerezzék az egyenlítést, ami már az ő továbbjutásukat jelentette volna. Cahillnek több nagy helyzete is akadt, de akárcsak Viduka és Kewell, egyikük sem bírt a jól záró horvát fallal.

Aztán még a félidőben összejött a kengurusok egyenlítő találata. Az angol Graham Poll bíró unta meg a horvát védők sajátságos – 16-oson belüli – „kézimunkáját”, és sokadik nyilvánvaló szabálytalankodásuk egyikéért 11-est ítélt. Moor biztosan értékesítette a remek gólszerzési lehetőséget. A hátralévő időben egy-két villám kontratámadás mindkét oldalon gólszerzési lehetőséggel kecsegtetett, de a befejezésénél vagy a horvátok jól védő portása, vagy a – hátborzongató hibákat is vétő – mázlista ausztrál kapus megúszta újabb kapott gól nélkül.


A kenguruk átugrották Horvátországot 1

Ausztrál öröm (AP)

A szünet után mindkét fél ismét támadólag lépett fel, de mivel a horvátoknak nagyobb szükségük volt még egy gólra, így érthetően valamivel intenzívebb próbálkozásokkal kezdtek. Alig telt bele 10 perc, és már megint a szomszédainknál volt az előny. Kalac kapus óriási potyagóllal hívta fel magára (ismét) a figyelmet. A mérkőzés innentől kezdve váltott újabb sebességbe. Hatalmas iramot diktáltak a felek.

Az „auszik” megtettek mindent, amit csak tudtak, de rendre Pletikosával találták szembe magukat. A horvát kapus remek hárításai volt az egyetlen ellenszer Vidukáék nyomására. Érződött, hogy a védők elfáradtak. Prsoék elől szintén nem tudtak újabb gólszerzési lehetőséget teremteni. Guus Hiddink kengurui nagyon küzdöttek a gólért, és több 100 százalékos helyzetig is eljutottak. Akkora volt a nyomás, hogy lehetett sejteni, bármikor gól eshet.

Történelmi tett


A kenguruk átugrották Horvátországot 2

Boldogság Kenguruéknál (AP)

Tíz perccel a vége előtt pedig Kewellnek sikerült áttörni a falat. Gólja után a horvátok elvesztették a fejüket: rövid időn belül két játékosukat is kiállították, igaz közben egy ausztrál is idő előtt kellett, hogy elhagyja a pályát. Kovacéknak még így is adódott egy lehetősége. Tudor azonban 100 százalékos ziccert rontott a végén. A hosszabbítás perceiben a horvátok megpróbáltak mindent: volt olyan tűzijátékuk is, ami után négyszer lőhettek kapura, Vidukáék végül kibekkelték az eredményt.

Horvátország búcsúzni kényszerült, de Prsoék nem most, hanem Japán ellen vesztették el a lehetőséget. Ráadásul alig lőttek gólt a vb-n. Ausztrália ellenben három csoportmeccsén mutatott játéka alapján teljes joggal rászolgált arra, hogy a legjobb 16 csapat közül az olaszokkal próbálja meg kivívni a nyolc közé jutást. Már önmagában a továbbjutás is történelmi tett a holland „csodaedzőtől”.


Horvátország-Ausztrália 2-2

gól: Srna (2.), Kovac (56.), illetve Moore (38., 11-esből), Kewell (79.)
sárga lap: Simic (7., 85.), Tudor (38.), Simunic (62., 94.), Pletikosa (70.), illetve Emerton (81., 87.)
piros lap: Simic (85.), Simunic (94.), illetve Emerton (87.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik