Élet-Stílus

A szambafiúk továbbjutottak

Nem volt nagy tánc, de a biztos sikerhez illő kétgólos győzelmet behúzta a brazil válogatott a remekül helytálló ausztrál csapat ellen; Ronaldinhoék ezzel továbbjutottak csoportjukból.

Van abban valami sokat sejtető, hogy a vb elsőszámú esélyesének tartott brazil válogatott második csoportmeccsén is úgy gyűjtött be újabb három pontot, hogy egyáltalán nem játszott – önmagához képest – jól. Kakáék hat pontjukkal így is toronymagasan vezetik a csoportjukat, ráadásul még csak gólt sem kaptak. Pedig Vidukáék ma többet is rúghattak volna nekik.


A meccs nem indult valami látványosan, az „auszik” nehézkes csatáraikkal próbáltak rohamokat vezetni, a középpályán uralták is a terepet, mindezt azért, mert a brazilok matiné-hangulatban, álmosan és izzadságszagúan kezdtek. Pontosabban az izzadtságcseppekkel is takarékosan bántak. Nagyon kényelmesen, unalmasan adogattak, és meglepően a hátsó alakzatukat többször is hozta kellemetlen helyzetbe a Guus Hiddink által erősen feltüzelt ausztrál együttes.


„Kenguru-ország” játékosai majdnem minden felfutásukat lövéssel tudták befejezni, nem ritkán a kés a vajban-effektus volt megfigyelhető: a sárgamezes védőket még a darabos mozgású Viduka is megetette párszor. Ezzel együtt meddőnek bizonyult az óceániaiak rohama, hisz az utolsó pillanatban vagy elpuskázták a helyzetet, vagy Dida kapus tette a dolgát.



A szambafiúk továbbjutottak 1

R. Carlos és Emerton tánca (AP)

Az első félidőben brazil helyzet gyakorlatilag nem borzolhatta Mark Schwartzer kapus idegeit. Ijesztően indiszponált volt mindkét brazil csatár. Adriano alighanem a napokban megszületett fiával volt elfoglalva, de Ronaldon egyáltalán nem látszott, hogy szeretné lehűteni pompás megoldásaival a kritikusait. Szánalmas volt az, ahogy egy hatalmas ziccerben a labda helyett a levegőbe rúgott bele. Aligha lesz a továbbiakban is kezdő.


A második félidőben a brazilok gyors gólt szereztek, talán egy kicsit fel is ébredtek tőle: Kaká és Ronaldinho most már sokkal aktívabban vett részét a játékban, hirtelenjében több brazil helyzet is adódott, persze azt rendre elpuskázták a csatárok. A másik oldalon is bosszús lehet a drukkerhad, hisz játékosaik közül többen is ordító helyzetekben rontottak. A csereként beállt Kewell például vagy három gólt is szerezhetett volna.



A szambafiúk továbbjutottak 2

Most sem az edredmény után futnak (AFP)

Ausztráliának nem volt szerencséje ezen a meccsen. Hiába voltak közvetlenül veszélyesebbek a kapura, rendre hibáztak döntő pillanatokban, és Fortuna istennő sem vette a kegyeibe a kengurusokat. Hiddink legénysége mindezzel együtt derekasan helyt állt, ötletesen, bátran és taktikusan futballoztak, csak mázliuk nem volt. Ezzel még így is továbbjuthatnak a csoportból. Brazília válogatottja pedig azzal bíztathatja magát, hogy minden esélye megvan arra, hogy könnyedén, kipihenten galoppírozhassanak be a legjobb 16-ba. Utolsó meccsükön ugyanis Japán ellen valószínűleg majd a cserejátékosok játszanak, és az ászok feltöltődhetnek. Üdítő volt látni, hogy a kis Real-csillag, Robinho mennyire felszabadultan és könnyedén játszott a neki megszavazott néhány percben.

Brazília-Ausztrália 2-0

Gólszerző: Adriano (49.), Fred (89.)
Sárga lap: Cafú (29.), Ronaldo (31.), Robinho (84.) ill. Emerton (13.), Culina (39.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik