Élet-Stílus

Unalomba fulladt barátkozás – portugál győzelemmel

A két „rokon”-nemzet történelmi mérkőzése lendületes kezdés után a semleges nézők bánatára unalomba fulladt; Portugália mindössze egy góllal győzte le volt gyarmat-országát, a vb-újonc Angolát a vasárnap esti mérkőzésen.

Deco járt a legjobban: a Barcelona és a portugál válogatott – egyik legattraktívabb futballt bemutató – karmestere, apró sérülés miatt kihagyta csapata bemutatkozó mérkőzését. Nem vett részt társai csalódást keltő Angola elleni összecsapásán. A kölni 90 perc végeztével azonban abból, hogy a portugál játékosok mosolyogva és ölelkezve ünnepeltek, arra lehetne következtetni: elégedettek teljesítményükkel. Ők tudják, végtére is behúzták a kötelezőt: a három pont a zsákban.

Pedig a történelmi találkozó – Angola, volt portugál gyarmatként csak 1975-től független állam, és mint önálló köztársaság, most elsőként vesz részt világtornán – semleges nézőnek is remekül indult, nemhogy Figoéknak: Pauleta lövése már az első percben csak centikkel gurult el a kapu mellett. Három perccel később Figo – a vasárnapi soványka csapata, és az egész mezőny legjobbja – fantasztikus csellel látványosan ment el a balszélen, majd vissza-passzát Pauleta máris gólra váltotta. A következő negyed órában is volt 2-3 ziccerük, közönségszórakoztató, technikás játékkel, azonban utána teljesen visszavettek a tempóból a brazil Scolari tanítványai.


Unalomba fulladt barátkozás – portugál győzelemmel 1

A végére kicsit leült a meccs – és Ronaldo is (AFP)

Angola derekasan helyt állt az egész mérkőzésen, noha az elején csak a szerencse, és Cristiano Ronaldoék ügyetlenkedése mentette meg őket a további bekapott góltól. A csapat legjobbja fehérbőrű játékosa, Figueiredo volt, a másik pedig Ricardo kapus. Ha azt vesszük, hogy a 34 éves középpályás portugál harmadosztályban játszik, tavaly éppen amatőr volt, míg a portás másfél éve csapat nélkül magánszorgalomból edz, akkor nem túlzás: bravúrral, hősiesen bekkelték ki a mérkőzést. Akwá, egy-két megmozdulása emlékeztetett arra, miért is ő csapata legnevesebb spílere, mégis szembetűnő volt, hogy 2-3 lövést leszámítva Angola hagyta unatkozni a portugálok kapusát.

Ronaldo és Figo mellett Scolari válogatottjából alig lehet bárkit is kiemelni, nagyon enerváltan, unalmasan és ötlettelenül játszott Portugália – a végső győzelemre is esélyesnek kikiáltott – válogatottja. Ha így folytatják, hamar búcsúzhatnak. Szerencséjükre Mexikó és Irán is a verhető kategóriába tartozik. Angola csapatában egy fegyelmezett hátvédsort, egy-két érdekes frizurájú játékost és egy szimpatikus közösséget ismerhetett meg a világ. Bravúr lenne, ha pontot tudnának szerezni, bár Irán elleni derbijükre kíváncsiak vagyunk.


Angola-Portugália 0-1 (Pauleta 4.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik