Élet-Stílus

Beindul a nagyüzem a futball-világbajnokságon

Három mérkőzéssel ma beindul a nagyüzem Németországban a 18. labdarúgó-világbajnokságon. A „halálcsoport” esti rangadóján Drogba nézhet farkasszemet Riquelme-vel az Argentína-Elefántcsontpart derbin, míg Anglia Rooney nélkül próbálja meg legyűrni Paraguayt. Svédország az abszolút vb-újonc, „táncoló harcosokkal”, Trinidad és Tobago válogatottjával kezd.

Anglia – Paraguay – 15.00

A koradélutáni találkozón Anglia a dél-amerikai Paraguay csapatával száll harcba. Utóbbi gárda ellen Eriksson csapatának kötelező a győzelem. Még úgy is, hogy a válogatott talizmánjának tartott Wayne Rooney nem lesz ott a harcba vethető játékosok között. A Manchester United 20 esztendős sztárjának – hosszú sérülés után – csak a napokban adtak zöld jelzést az orvosok: a britek egyáltalán annak örülnek a legjobban, hogy a gólérzékeny támadó a csapattal készülhet tovább, és amennyiben Anglia túljut a csoportküzdelmeken, már bizonyosan Rooney is szerephez juthat. Beckhamék mindenképpen esélyesei a mai találkozónak, de Paraguay csapatát sem szabad leírni. Anibal Ruiz válogatottja csupa rutinos, kipróbált harcosokból áll, igaz, ez lehet egyben gyengeségük is, mert a csapat gerincét alkotó játékosok mind túlvannak erejük delején – többen is 32 év felettiek. Ezzel együtt, taktikus játékkal, no és a csatársorban a Németországban otthonosan mozgó Roque Santa Cruzzal még okozhatnak meglepetést bárkinek is.

Svédország – Trinidad és Tobago – 18.00


Beindul a nagyüzem a futball-világbajnokságon 1

Debütálnak a táncoló harcosok (Reuters)

Svédország csapata alighanem az első olyan találkozót játssza a 18. futballvébén, amiről egyértelműen ki lehet jelenteni: a mérkőzés eldőlt. Trinidad és Tobago csapata elleni koraesti találkozó topfavoritja az utolsó alkalommal világversenyen szereplő Barca-csatár, Henrik Larsson válogatottja. A 34 éves csatárzseni szépen zárhatja le nemzetközi futball-karierjét: régóta nem volt ennyire jó formában játszó, egységes svéd válogatott. A vb-re a mi csoportunkból kijutó társaság mindenképpen a csoport továbbjutójának számít, pláne úgy, hogy egyelőre mindenki egészséges, Isakkson kapust leszámítva, aki egy edzésen agyrázkódás gyanúja miatt idő előtt abbahagyta a tréninget. A hírek szerint kérdéses mai játéka is. A karibi térségből érkező Trinidad és Tobago válogatottja abszolút újonc a világbajnokságok történetében. A „táncoló harcosok”-nak is becézett gárda egy edző fenoménnel, Leo Beenhakkerrel harcolta ki a vb-szereplést, nem kis bravúr árán. Kellett a sikerhez, a válogatottban 3-4 éve nem szereplő, oda most újonnan visszahívott egykori Manchester United csatár, Dwight Yorke is. A könnyed, nemritkán szertelenül játékos futballt is bemutató karibiaknak sok esélye aligha lesz továbbjutni a csoportból, azonban a vb egyik közönség-kedvenc válogatottja könnyen válhat belőlük.

Argentína – Elefántcsontpart – 21.00


Beindul a nagyüzem a futball-világbajnokságon 2

Aranyesélyesek Drogbáék? (AP)

A nap mérkőzésére az esti órákban van kilátás. Két világsztárokkal és valóban nagyszerű játékosokkal teletűzdelt válogatott derbijére hatalmas az érdeklődés. A két válogatott – kölcsönös pechjére – a legnehezebb csoportba került. A „halálcsoportban” Hollandia valamint Szerbia és Montenegró válogatottja is pályázik a továbbjutást érő legjobb két helyezésre. Éppen ezért lesz óriási jelentősége a mai mérkőzésnek. Argentína, csakúgy mint négy esztendővel ezelőtt, nagy esélyesként érkezett Németországba. Ám akkor csúfosan a csoportküzdelmek után távozni kényszerültek, most mindenki bízik egy sikeresebb szereplésben. Ehhez elengedhetetlen, hogy már az első mérkőzésen győzzenek. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a vb-újonchoz képest titkos favoritként emlegetett Elefántcsontpart olyan kerettel érkezett, amelynek minden tagját valamelyik európai elitcsapat foglalkoztatja. Kalu, Kolo Turé, Eboué vagy a legnagyobb csillag, Drogba is életveszélyes lehet a dél-amerikai csapatra nézve. Henri Michel gárdája a trükkös támadófoci híve, akárcsak az argentin Jose Pekerman társulata – nem fognak unatkozni, ha megtekintik az esti mérkőzést. Mégha a két válogatott ászai közül a legnagyobbnak tartott tehetség, a Maradona-utód, Leo Messi sérülése miatt nem is biztos, hogy lehetőséget kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik