Élet-Stílus

Az iráni elnök is ott lesz a focivébén, ha Irán továbbjut

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök azt ígérte az iráni nemzeti válogatottnak a szombati búcsúztató ünnepségen, „ha továbbjutnak a második fordulóba, megpróbálok csatlakozni önökhöz.”

Beutazási tilalom az iráni elnök ellen

Az Európai Parlament több képviselője csütörtökön követelte, hogy az Európai Unió sújtsa meghatározatlan idejű beutazási tilalommal az iráni államfőt az Izrael elpusztítására tett felhívásai, valamint a holokauszt megkérdőjelezése miatt. Ahmadinezsád többször is kétségbe vonta Izraelnek a létezéshez való jogát, és mítosznak nevezte a holokausztot.

A berlini iráni nagykövetség pénteken még azt közölte, hogy Mahmúd Ahmadinezsád nem utazik a labdarúgó világbajnokságra Berlinbe. A nagykövetség úgy tudta, hogy a világbajnokságot Mohamed Ali Abtahi alelnök tekinti meg, aki június 8. és 13. között tartózkodik a német fővárosban. Ugyanakkor Mohammed Dadkan, az iráni labdarúgó szövetség vezetője előzőleg szintén azt mondta újságíróknak, hogy az államfőt érdekli a mérkőzések megtekintése, ha a csapat továbbjut a selejtezőből. Az utazás azonban csak akkor lesz lehetséges, ha át tudják szervezni Ahmadinezsád programjait.

Angela Merkel német kancellár a Bild am Sonntag című lapnak adott, még az iráni elnök nyilatkozata előtt nyilvánosságra hozott nyilatkozatában azt mondta, nem gondolja, hogy az iráni elnök jelen lesz a június 9-én kezdődő világbajnokságon. Ugyanakkor Ahmadinezsád a Der Spiegel című hetilapnak nemrégiben adott interjújában nyitva hagyta azt a kérdést, hogy tervezi-e Németországba utazni és megtekinteni az iráni válogatott mérkőzéseit.

Irán a D-csoportban Mexikó, Portugália és Angola csapatával méri össze tudását, és a továbbjutáshoz az első két hely valamelyikét kell megszereznie. Az iráni csapat június 11-én Nürnbergben játssza első mérkőzését Mexikó nemzeti tizenegyével. Az iráni válogatott vasárnap érkezik Németországba, szállása a Boden-tó partján fekvő Friedrichshafenben lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik