Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória

Hétvégére többek közt az újrafelfedezett ska legjobbjait, különleges jazzprodukciókat és multikulti-fesztivált ajánlunk. Gondolunk az otthon maradókra is természetesen.


Május közepe van, jó idő, tengernyi kecsegtető program, mi kell még ahhoz, hogy kimozduljunk? E hét végén kihagyhatatlan világjazz, ska, elektro-produkciók próbálnak kirobbantani mindenkit a karosszékből, valamint a Kondor Béla-kiállítás és a Múzeumok Majálisa. Ez ellen csak néhány tévéműsor dolgozik: de azok nagyon. A kérdés minden hétvégén: menjek vagy maradjak?


menjek…

május 19. péntek

…ska bulira az Almássy térre vagy az A38 hajóra



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 1

Chancers


Ivó napját a főváros ezúttal ska-bulikkal köszönti. Nyilván csak véletlen – sem a szervezők sem a zenekarok nem örülnek –, hogy egy időben rendeznek kihagyhatatlan ska-koncerteket az Almássy téren és az A38 Hajón, de ha már így alakult, fogjuk az Ivókra.

Az Almássy tér nemzetközi ska-partival rukkol elő, amin fellép Kelet-Európa egyik legütősebb társulata, a soul, a rock and roll és a jazz stílusjegyeit ötvöző cseh Chancers, valamint az osztrák JAN feat U.D.S.S.R., amelynek igényes, dinamikus ska-punkja garantáltan senkit nem hagy majd egy helyben ácsorogni. A hazai színeket a debreceni Skafunderz, a zalaegerszegi érdekes NemÉrdekes és a budapesti Guzzler képviseli.



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 2

PASO


Amíg az Almássy téren az erős nemzetközi felhozatal döngeti a koncerttermet, az A38-on az erős hazai, a Pannonia Allstars Ska Orchestra ünnepli harmadik szülinapját. Az ország különböző tájairól ismert underground zenekarokból összetrombitált szupergroup ma már a budapesti klubélet egyik legsikeresebb és legelismertebb zenekara. A PASO zenéje érdekes keveréke a tradicionális ska-nak, a reggae-nek és a 2tone-nak, de természetesen egyéb zenei hatások is felfedezhetők benne a jazztől kezdve a dubig. Szövegviláguk is vegyes, hiszen a viccesebb, könnyedebb témájúak mellett megtalálhatóak társadalomkritikus, az agressziót és a mindenfajta gyűlöletet elítélő darabok is.

…a világ egyik legeredetibb dobosának koncertjére a Trafóba



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 3

Joey Baron


Az amerikai Joey Baron nagyon sokat tud a hangzásról: egy több száz fős teremben is tisztán hallatszik a leghalkabb hang is. Baron, aki korábban Philip Glass, David Bowie és Laurie Anderson zenekarának ritmusszekcióját vezette, most első szóló-dob-koncertturnéjának alkalmából érkezik a Trafóba. Célja kiteljesíteni a dobról mint hangszerről, annak zenei lehetőségeiről alkotott képünket. Figyelmének fókuszában nem a dobolás vagy annak technikai aspektusa, hanem a ZENE áll. Nagyon sok rendkívüli dobos között azon néhány közé tartozik, akik egymagukban képesek a zene nagyságával, ünnepélyességével átszellemíteni a teret és a hallgatóságot. Joey Baron által megvalósított szellemiség előtti tiszteletünk jeléül mi is csatlakozunk eszköztelenségéhez: egy dobszerelés, egy fellépő, székek, a résztvevők. A többi a ZENE.

május 20. szombat

…Camus Caligulájára a Ruttkai Éva Színházba



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 4

Rába Roland


A világ, így ahogy van, elviselhetetlen. Ezért szükségem van a holdra, vagy a boldogságra, vagy a halhatatlanságra, valamire, ami lehet hogy őrültség, de nem erről a világról való” – jelenti ki Caligula, egy költői természettel megáldott, fiatal férfi, aki egyúttal Róma császára, tehát a világ teljhatalmú ura. Vagyis tönkretehet, megalázhat, megölhet bárkit, aki bármilyen módon szembeszáll vele. Camus drámája az egyre őrültebb tettek által előidézett, egyre őrültebb emberi helyzetekből épül fel, ahogy Caligula a szabadság egyre abszurdabb szintjeit kísérti meg. És a császár dilemmája a néző számára is megkerülhetetlenné válik: meddig lehet elmenni a korlátlan szabadság útján, meddig lehet hagyni bárkit, hogy korlátlan hatalma legyen? Az 1944-ben íródott dráma a huszadik századi irodalom egyik legfontosabb alkotása.
A Radnóti Miklós Színház vendégjátékát Mundruczó Kornél rendezte, a főbb szerepekben Rába Roland, Wéber Kata, Haumann Máté, Schneider Zoltán.

…a II. World Jazz Fesztiválra az Almássy térre



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 5

Borbély Mûhely


A Dresh Quartet, a Borbély Műhely vagy az Ektar koncertje önmagában is nagyon kecsegtető szombat esti ajánlat lenne. Most mindez egyszerre, egy helyen és egy időben adatik meg a jazzrajongóknak. Az elnevezést egyébként Balázs Elemér találta ki az első ilyen típusú rendezvényt megelőzően. Úgy gondolta, hogy ha létezik World Music műfaj, aminek lényege, hogy különböző népek zenéiből építkező zenei produkciókat visznek színpadra, akkor bizony létezik World Jazz zene is, amikor ugyanezt az elvet követve a zeneszerzők és formációk népzenei ihletésű jazzszerzeményeket komponálnak és mutatnak be. A második alkalommal az Almássy a Dresch Quartetet, a Borbély Műhelyt és az Ektar zenekart látja vendégül.

május 21. vasárnap

…a B-Connected Fesztiválra az A38 Hajóra



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 6

Irie Maffia


A B-Connected Fesztivál kontinenseken átívelő könnyűzenei rendezvény: az esemény ideje alatt Budapesttel együtt bulizik Hollandia, Etiópia, Tanzánia és a Dél-Afrikai Köztársaság fővárosa; a program ezzel demonstrálja egymás elfogadásának és tiszteletének lehetőségét a zenén keresztül. Az A38 Hajó közönségét a Barabás Lőrinc Eklektrik zenéje kényezteti – az alig fél éve koncertező együttes eddigi fellépéseiből máris arra lehet következtetni, hogy a hazai jazz és underground zenei élet megkerülhetetlen szereplői lesznek. Az együttes tavaly novemberben alakult a számos produkcióból ismerős trombitás, Barabás Lőrinc kezdeményezésére: a formációban a főszerep ugyan a trombitáé, de mint neve is utal rá, többek között elektronikus zenei elemek teszik eklektikussá DJ Dermot jóvoltából. A különleges zenei alapot Fábián Julianna jazzénekesnő hangja és a ghánai születésű MC Sena freestyle szövegei teszik teljes zenei élménnyé. A Barabás Lőrinc Eklektrik mellett fellép az Irie Maffia, az Erik Sumo Band, a Kamu, a Das Primeiro, valamint MC Alfred Sankok és zenekara is. A rendezvényre a belépés ingyenes.

… John Zorn és egy tucat magyar zenész produkciójára a Művészetek Palotájába



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 7

Zorn


Az amerikai keleti part kultikus zenészfigurája, szaxofonos, zeneszerző, John Zorn 12 magyar zenészt irányítva mutatja be legnagyobb hatású zenei ötletét, a Cobrát. A magyar zenészek: Baló István (dob), Barcza Horváth József (bőgő), Halmos András (ütőhangszerek/dob), Juhász Gábor (gitár), Lukács Miklós (cimbalom), Kovács Ferenc (hegedű), Palotai Csaba (gitár), Párniczky András (gitár), Sütő Gergely (laptop), Szabó Dániel (zongora, billentyűk), Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Szandai Mátyás (nagybőgő).

John Zorn a New York-i avantgárd jazz talán legmarkánsabb figurája. Az 1960-as években Anthony Braxton hatására fordult az avantgárd felé, miután több évig kortárs zenével és zeneszerzéssel is foglalkozott. Híres feldolgozásalbumain legnagyobb példaképeit – például Ennio Morriconét, Ornette Colemant – mutatta be összetéveszthetetlen egyedi stílusával. Dolgozott a kortárs zenét nem kevésbé univerzális módon értelmező Kronos Quartettel és az invenciózus gitárossal, Bill Frisellel is. A hazai közönség még adós Zorn nevének és zenéjének felfedezésével, ám ehhez alighanem a legjobb alkalom ez a koncert, amelynek zseniális ötlete túlmutat a hangversenyek megszokott keretein. Zorn nemcsak markáns szaxofonművész, de vérbeli játékos is. Cobra című műve inkább zenei ötlet, semmint befejezett kompozíció. A közreműködő zenészek – hangszerek szerint csoportosítva – bizonyos alapmotívumok kibontásával improvizálnak. A zene folyamatát Zorn irányítja úgy, hogy a zenészeknek előre egyeztetett jeleket mutat föl, mire az egyes csoportok átveszik egymástól a témát. Így válik a szabad rögtönzés komponált zenei alkotássá: születésének különleges pillanatait a közönség is figyelemmel kísérheti. Zorn a világ néhány nagy koncerttermében bemutatta már a Cobrát, amelynek lényeges eleme, hogy helyi zenészek is közreműködnek benne.

…az érzéki örömöknek hódolni a Szépművészetibe



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 8

Május 20-i egész éjszakás programjában a szerelem, a szépség, a bor és a zene élvezetét állítja középpontba a Szépművészeti Múzeum. A nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódó múzeumi éjszakázás a most látható Bacchanália – Az élet érzéki örömei egy letűnt aranykor igézetében című kiállításhoz kapcsolódik. Este hattól egészen éjfélig különleges tematikájú tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók. A múzeumban éjszakázók például a Megbízások kéjvágyból, a Testiség a XV–XVII. századi német-németalföldi művészetben, az Életre keltett szobrok: A bacchánsnők extatikus tánca az antikvitástól a XX. századig, a Bor és kenyér nélkül nincs szerelem;„A világra éhes vágy” vagy A fenséges illetlenség tánca című tárlatvezetéssel tekinthetik meg a kiállítást. Az „Álarcos mitológia” c. kreatív gyermekfoglalkozás alkalmával pedig görög isteneket és mitológiai alakokat idéző maszkokat készíthetnek a legkisebbek.

…a Múzeumok Majálisa második napjára a Múzeumkertbe



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 9


Ebben az esztendőben tizedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Majálisát. A múzeumok országos seregszemléje visszatér hagyományos színhelyére, a Magyar Nemzeti Múzeumba és a Múzeumkertbe. A majális – a szakma és a közönség közös – ünnepe tradicionálisan a Múzeumi Világnaphoz kapcsolódik, ekkor köszönthetjük „Az év múzeuma” pályázat díjazottjait is. Vasárnap akár családdal is kilátogathatunk a Nemzeti Múzeum elé.

…kiállításra

Kondor Béla emlékkiállításra a Kogart Házba



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 10


Amit Kondor Béla megalkotott, az egyedi és utánozhatatlan, a festészet legjava. Ebből a kivételes esszenciából válogat több mint 150 műalkotást a május 19-én nyíló és augusztus 20-ig látható hiánypótló kiállítás. A XX. század egyik legellentmondásosabb „filozófusa” Hamvas Béla azt írja a Karnevál című regényében, hogy az életben legalább egyszer az angyallal minden ember találkozik, a találkozáskor az ember életútja, mint egy ypszilon szára kettéágazik. A közel sem vallásos, inkább filozófiai megállapítás Kondor Béla (1931–1972) festőművész életútjára mindenképp igaz. A hazai festészet egyik legöntörvényűbb „csodabogara”, a mai napig nem teljesen értett és nehezen értelmezhető zsenije egy magányos estén ecsettel a kezében, nézve a vásznat bizonyára találkozott az angyalával, aki kiforgatta őt a hétköznapokból… tegyük hozzá szerencsénkre.

bővebben>>

…fürdőbe



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 11


Bár május elsején már kinyitottak a strandok, még mindig jobban lehet bízni a geotermikus energiában, mint a napsütésben. A hosszan tartó partiról hazatérve pedig nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni.

bővebben>>
Maradjak

… tévézni

május 19. péntek
m2, 23.05

Showgirls



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 12


Paul Verhoeven erotikus drámájában Nomi végre eljut álmai városába, Las Vegasba. A szerencsejáték, a pénz, a szex és persze a showműsorok fővárosába. Feltett szándéka, hogy nagymenő táncosnő lesz belőle. Persze itt is mindent alulról kell kezdeni. Legalul, egy sztriptízbárban, ahol kívül-belül mindent le kell vetkőznie. És amikor eljön a nagy nap, és beválasztják az Istennő című új musical tánckarába, ott áll a nagy lehetőség kapujában. Ha elég kemény, megragadja. Onnan már egyenes út vezet a csúcsra. A kérdés: vajon megéri-e?


május 20. szombat
DUNA tv, 20:35

Beszélj a szerelemről!



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 13


Ki hitte volna, hogy a házibuli bájos kislánya valaha rendezni fog? És íme, 2002-ben életrajzi elemekkel megspékelt filmdrámával jött elő a közben gyönyörű, érett nővé vált Sophie Marceau. A filmben Justine és Richard 15 éve élnek együtt, három gyerekük van. Justine elválik Richardtól, másik lakásba költözik és elvállal egy külföldi munkát. A válás űrként tátong a súlyos múlt és a még bizonytalan jövő között. Visszakanyarodunk Justine gyerekkori emlékeihez: az apa, amint felállítja a sátrat, az első szerelmi csalódás, az első találkozás Richard-ral. Karácsony este van, de ők nem találkoznak. Justine és a gyerekek ugyanabban a kerületben élnek, ugyanabban az épületben, ahová Richard ellátogat azon az estén, hogy megtudja, mi vezetett szakításukhoz…

május 21. vasárnap
m1, 22.05,

Gloria



Menjek vagy maradjak – Bacchanália vagy Glória 14


Sidney Lumet filmjének címszereplője három év börtön után most szabadult. A bent töltött idő alatt megváltozott: ki akar szállni mindenből, hogy új életet kezdhessen. Kevin, a volt pasija azonban hallani sem akar az egészről, s a lánynak fegyvert rántva kell olajra lépnie. Hozzácsapódik Nicky is, akinek egy leszámolás során az egész családját megölték. A kisfiú apja az alvilág könyvelője volt, s egy floppyra kimentette a lefizetett rendőrök, bírók és más potentátok nevét, megfűszerezve a maffia üzleteiről szóló számos egyéb kényes adattal. Halála előtt a lemezt átadta a fiának, akinek a személye így kulcsfontosságúvá lett a bűnszövetkezet számára. Gloria súlyos kockázatot vállal, amikor védőszárnyai alá veszi Nickyt, de az eladdig gyerekiszonyban szenvedő nőben felébred az anyai ösztön…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik