Élet-Stílus

Sikeresen törtek be hackerek a Pentagonba

Az egyelőre még ismeretlen elkövetőknek sikerült hozzáférniük az amerikai védelmi minisztérium alkalmazottainak társadalombiztosítási információit tartalmazó adatbázishoz.

Az első jelentések szerint az akció következtében a Pentagonban dolgozó több mint 14 000 szakember személyes adatai tűntek el. A hackereknek sikerült megkaparintaniuk az alkalmazottak hitel- és bankkártyaszámait, címeiket, társadalombiztosítási számaikat, valamint a magán és a munkahelyi telefonszámaikat és e-mail címeiket. Egyelőre csak találgatni lehet az akció indokát. A legnagyobb valószínűsége az úgynevezett identitáslopásnak van, de szakértők nem zárják ki azt sem, hogy a bűnözők kifejezetten egyes alkalmazottak személyes adatait akarták így megszerezni és ennek fedezésére követték el a támadást.

“Legmélyebb sajnálatunkat fejeztük ki az érintetteknek és reméljük, hogy senkinek az adataival sem élnek vissza az ismeretlenek. Szerencsére a dolgozók egészségügyi állapotát tartalmazó adatbázishoz nem fértek hozzá, így legalább ezek a bizalmas információk nem kerültek illetéktelen kezekbe” – nyilatkozta az eset nyilvánosságra kerülése után William Winkenwerder, a Pentagon egészségügyi részlegének munkatársa.

Egyes amerikai sajtóértesülések szerint a védelmi minisztérium dolgozói már április 8-án felfedezték a betörést, ám az még kérdéses, hogy maga a hackertámadás mikor történhetett, illetve konkrétan mikor fedezték fel a behatolást a számítógépes rendszerbe. A Pentagonban időközben továbbfejlesztették a biztonsági rendszert, szigorúbban ellenőrzik a belső munkatársakat és a látogatókat.

Mindenesetre rövid idő alatt ez már a negyedik olyan esemény volt, amikor illetéktelenek bizalmas vagy titkos adatokat kaparintottak meg. Korábban illetéktelenek az Air Force One elnöki különgép leírásához fértek hozzá, illetve az amerikai hadsereg egyik afganisztáni bázisáról két alkalommal is bizalmas információkat tartalmazó adattárolók kerültek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik