Élet-Stílus

Elkelt a van Gogh-kép

Kedden New Yorkban 40 millió dollárért (8300 millió forintért) elkelt Vincent van Gogh holland impresszionista festőművész Az arles-i nő: Madame Ginoux című festménye.

Az arles-i Café de la Gare tulajdonosát, Madame Ginoux-t ábrázoló mű 1929-ig a Ginoux család tulajdonában volt, majd Harry Bakwin amerikai gyermekorvos vagyonát gyarapította.

A Christie’s International árverésén gazdára talált kép abból a rövid időszakból származik, amikor Van Gogh Gauguinnel osztotta meg lakását és műtermét. A festmény alapjául szolgáló rajzot Gauguin készítette. A modell férje volt a tulajdonosa annak az arles-i kávéháznak, amelynek közelében a két festő rövid ideig együtt lakott 1888 végén.

Van Gogh először a L’Arlésienne című – ma már világhírű, a párizsi Musée D’Orsayban látható – festményén örökítette meg Madame Ginoux-t. Gauguin ugyanakkor egy rajzot készített róla, amely végül van Goghnál maradt, aki később ennek alapján festett további verziókat; ezekből egy elveszett, egy-egy található még Rómában, Sao Paulóban és a hollandiai Otterlóban.

A most aukcióra bocsátott L’Arlésienne az egyedüli, amelyik még magánkézben volt. Ezt tartják a legderűsebb variációnak – a többivel szemben Madame Ginoux ezen nem fekete, hanem csaknem fehér ruhában látható, virágos tapéta előtt –, és ez volt az a kép, amelyet Van Gogh Gauguinnek ajánlott barátságuk emlékeként, együtt töltött idejük summázatának nevezve a művet.

Sokáig Van Gogh egyik képe tartotta a festmények árverési világrekordját: a Dr. Gachet arcképe – amelynek egy verziója ugyancsak látható Párizsban – 86,5 millió dollárért került 1990-ben egy azóta elhunyt japán üzletember tulajdonába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik