Élet-Stílus

Kedden vagy szerdán adják át a rakpartokat

A dunai árhullám öt napja hagyta el a fővárost, a rakpartokat az apadás üteme szerint takarítják, s várhatóan kedden vagy szerdán adják át a forgalomnak - mondta a Fővárosi Önkormányzat árvízvédelmi referense vasárnap.

A fővárosban több százezer homokzsák bontása és szállítása van hátra, a Római-parton megkezdték a lezárt kocsibejárók megnyitását, az ideiglenes töltéseket pedig hétfőn reggeltől bontja a Fővárosi Csatornázási Művek – közölte Csók László. A Hajógyári-sziget víztelenítése megkezdődött, a gát átvágásával egymillió köbméter víz távozhat, a szigeten azonban az élővilág valószínűleg jelentősen károsodott – tette hozzá. A Margitszigetről kedden reggeltől szállítják el a homokzsákokat.

Korompay András, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője ismertette: a Duna vízgyűjtő területén az elmúlt 24 órában nem esett számottevő csapadék, az Inn folyó vízgyűjtő területére jelzett, körülbelül 20 milliméter csapadék pedig nem befolyásolja a dunai árhullámot. A Duna mindenhol apad, Mohácsnál azonban egy napja tetőzik, tehát az árhullám még nem hagyta el Magyarországot – hangsúlyozta.

A Tisza 892 centiméterrel Tokajnál tetőzik, a Bodrog apadni kezdett, a Körösök áradnak, a védekezési munkákat végzőket a Tiszához vezényelték át, mivel harmadfokot meghaladó és rendkívül tartós vízállás várható. Az országban rendkívüli védekezési fokozat 158 kilométeren van érvényben. Belvíz továbbra is 172 ezer hektáron van, ami komoly mezőgazdasági károkat okozhat majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik