Élet-Stílus

Titkolózik a vakcinagyártó

Nincs abban semmi különös, hogy nem adja ki az Omninvest Kft. a H5N1 madárinfluenza elleni vírus gyártási technológiájának leírását még az Európai Unió gyógyszerügyi hatóságának (EMEA) sem – mondta a Világgazdaságnak Németh Zsolt, a cég szóvivője.

Egy keddi hírügynökségi jelentés szerint Románia az EMEA engedélye nélkül nem engedi be országába a madárinfluenza-vakcinát, s Izrael is fontolgatja, hogy magyar oltóanyagot vesz-e.

Az Omninvest egyelőre nem is szándékozik a készterméket eladni, gyártókapacitásukból az esetleges hazai igényeket szándékoznak kielégíteni – mondta Németh Zsolt. Az oltási technológiát kívánják értékesíteni azokban az országokban, amelyeknek nincs nemzeti gyártásuk.

Ritoók Emese, az Országos Tisztiorvosi Hivatal szóvivője elmondta: az Országos Gyógyszerészeti Intézet a H5N1-vakcina benyújtott dokumentációja alapján igazolta annak hatásosságát, tartósságát, ártalmatlanságát és azt, hogy gyártási technológiája megfelel a nemzetközi szabályoknak, ez alapján lehet gyártani és szükség esetén oltani. A vakcina az állatok között terjedő vírus ellenszere, ám azokat az embereket célszerű beoltatni, akik a fertőzött állatok között dolgoznak. Erre Magyarországon egyelőre nincs szükség.

Bujdosó László országos tiszti főorvos a magyar vakcina iránt néhány országban kialakult bizalmatlansággal kapcsolatban úgy fogalmazott: ha bárkinek kétsége van, szívesen látják Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik