Élet-Stílus

Halász Judit és Palya Bea kapta az Aphelandra-díjat

Idén Halász Judit és Palya Bea részesült Aphelandra-díjban, melyet Bozóki András kulturális miniszter adott át szerda délután a Benczúr Házban. Az elismerés az alapítók szándéka szerint a ’humanizmus civil díja’.

A díjat, ami egy dél-amerikai egyedi és értékes növényről kapta a nevét, öt éve adományozzák azoknak, akik a kultúra bármely területén végzett munkájukkal és erkölcsi tartásukkal példát mutatnak. Idén Halász Judit színművészt és Palya Bea népdalénekest jelölte az Aphelandra Alapítvány Kuratóriuma.

Halász Juditot 40 éves pályafutása alatt bemutatott számtalan színpadi, film- és művészi alakítása, valamint gyermekdalai méltatták a díjra. Az alapítvány közleménye szerint Halász igazi humanista, aki humanistaként él, gondolkodik, ezeket az értékeket közvetíti, és így válik példaképünkké.

Palya Beát művészi pályájának és munkáinak elismeréseként jelölte a kuratórium. Álláspontjuk szerint a fiatal énekesnő professzionálisan közvetíti nemzeti értékeinket, és népszerűsíti itthon a szomszédos népek kultúráját.

Az elmúlt öt évben Aphelandra-díjat kapott még Günter Hensch német humanista, Tóth Eszter festőművész, Szabó Gyula színművész, Varga Zoltán kürtművész, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Filep Mária, a Páneurópai Piknik kezdeményező szervezője, Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője és Nagy Benedek szobrászművész is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik