Élet-Stílus

Madárinfluenza: újabb öt fertőzött hattyú

Az Állategészségügyi Intézet munkatársai öt újabb, Magyarországon elhullott bütykös hattyú tetemében mutatták ki a madárinfluenza H5-ös vírustörzsének jelenlétét. Az állatkerti madarak vakcinázása várhatóan a héten elindul – közölte Batiz András.

A fertőzött madártetemeket Nagybaracska térségében találták, ahol ezekkel együtt már 55 szárnyasról derült ki, hogy madárinfluenzában pusztult el – mondta a kormányszóvivő. Az öt újabb madárinfluenzás eset további intézkedést nem igényel, mindössze a február 15-e óta érvényben lévő védő- és megfigyelési zónát kell tovább fenntartani. A védőövezet 21, míg a megfigyelési zóna 30 nappal az utolsó fertőzött madártetem megtalálása után oldható fel.

Magyarországon eddig 64 elpusztult madárban mutatták ki a madárinfluenza vírusának jelenlétét. Ezek közül egy-egy kormorán, szárcsa, tőkésréce és dankasirály, a többi bütykös hattyú volt. Az országban jelen pillanatban hat védő- és megfigyelési zóna van kijelölve.

A madárinfluenza elleni védekezéskeretben várhatóan már a héten elkezdik beoltani az állatkerti madarakat Magyarországon. Összesen 13 állatkert mintegy 5600 nagy értékű szárnyasát oltják be egy holland állatvakcinával, amit a gyártó cég ingyenesen ajánlott fel az Európai Unió tagországainak. Az állatkertekben a helyi szakemberek oltanak majd, hatósági állatorvos felügyeletével.

A madárinfluenza mindezekkel együtt továbbra is állatbetegség Magyarországon. Nincsenek veszélyben sem emberek, sőt még háziszárnyasok sem – közölte Batiz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik