Élet-Stílus

Tömegsírok a madárinfluenza áldozatainak?

Nagy-Britanniában a kormány becslése szerint olyan sok áldozatot szedne a madárinfluenza mutáns vírusa - ha kialakulna ilyen -, hogy a gyászoló családoknak akár négy hónapot is várniuk kellene az elhunyt hozzátartozó temetésére, ezért a régi pestisjárványokat idéző módon felmerült a halottak tömegsírokba temetésének gondolata - írta a The Sunday Times.

A vezető brit vasárnapi lap egy bizalmas belügyminisztériumi leiratba nyert betekintést. A belső terjesztésre szánt előrejelzés szerint Nagy-Britanniában akár 320 ezer halottja is lehetne egy olyan járványnak, amelyet a madárinfluenza H5N1 vírusának emberről emberre könnyen terjedő esetleges változata okozna.

Az idézett jelentés szerint az angliai és walesi helyhatóságok kapacitása 15 hétig tartó járvány esetén 48 ezer halott eltemetésére elegendő. A legrosszabb forgatókönyvben szereplő 320 ezer halott esetén hozzávetőleg 17 hétbe telne egy-egy áldozat eltemetése vagy hamvasztása – áll a belügyminisztériumi leiratban. A tárca jelentése szerint ezért a hatóságok rákényszerülhetnek a halottak tömegsírokba temetésére.

A belügyminisztérium is elismeri, hogy ez az 1665-ös londoni nagy pestis idején alkalmazott gyakorlatot idézné fel; akkor 70 ezer londonit ragadott el a kór. A The Sunday Times szerint mindazonáltal több szakértő is megkérdőjelezi, hogy a H5N1 valóban olyan súlyos fenyegetést jelent, mint először gondolták. Az elvégzett vizsgálatok azt mutatják ugyanis, hogy a vírus nehezen telepszik meg az emberi szervezetben, mert nem túl hatékony a felső légúti sejtek megfertőzésében, ezért nem könnyű cseppfertőzéssel – légzéssel vagy köhögéssel – továbbadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik