Élet-Stílus

Új egyesület védi a magyar filmesek online jogait

A magyar filmek online szerzői jogainak védelmére új filmes érdekképviseleti szervezet jött létre Digitalfilm Egyesület néven.

Az egyesület célja, hogy védje a magyar filmesek alkotásainak digitális és online szerzői jogait, valamint legálisan tegye online módon elérhetővé a nagyközönség, a filmrajongók, valamint az oktatási és kulturális intézmények számára a magyar filmeket. Az egyesület a mai napon a filmek online jogvédelmének kihívásaival kapcsolatban az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott Filmszakmai Fórumon mutatkozott be a nyilvánosság előtt.

Ma az internet jelenti az egyik legnagyobb kihívást a filmek szerzői jogvédelme számára. A filmek internetes terjesztésével kapcsolatban több jogi felfogás létezik, amelyek heves vitákat generálnak világszerte, így Magyarországon is. A jogi elképzelések nemzetközi és hazai szinten a filmletöltés teljes tiltásától, illetve a letöltők büntetőjogi eszközökkel történő üldözésétől a szerzői jognak az interneten történő teljes hatályon kívül helyezéséig terjednek.

On-demand jogok védelme

A Digitalfilm Egyesület a magyar filmszakma összefogásával jött létre. Az Egyesület munkájának elindulásával lehetővé válik az oktatási-kulturális intézmények, iskolák és a széles közönség számára a filmekhez jó minőségben történő internetes szabad hozzáférés, ugyanakkor a filmalkotók is megkapják a filmek online felhasználása után járó, eddig érvényesíteni nem tudott jogdíjat. Az egyesület egy új, speciálisan az internetes (on-demand) szerzői jogokra szakosodott, hatékony szerzői jogvédő szervezetként kívánja elérni.

A most alakult jogvédő szervezet a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal és az Európai Unió médiaprogramjának magyarországi irodájával (MediaDesk) karöltve végzi munkáját. Az új egyesület a már létező, szerzői jogvédelemmel foglalkozó szervezetekkel (Artisjus, Filmjus, Hungart) is folyamatos együttműködést tervez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik