Élet-Stílus

Filmdömping jön ’56-ról

Csaknem annyi '56-os témájú magyar játékfilmet forgatnak az idén, mint az elmúlt öt évtizedben együttvéve. A két filmalapítvány összesen egymilliárd forintot ad az 50. évforduló tiszteletére készülő 7-8 műre – írja a Népszabadság.

A filmek közül a legtöbbet, 150 millió forintot az Andy Vajna vezetésével készülő Szabadság, szerelem kapta, amely a magyar vízilabdacsapat szemszögéből mutatja be a forradalom eseményeit.

Szilágyi Andor rendező a fiatalon kivégzett Mansfeld Péter történetét elmesélő Magasabb szempontból című filmjével készül, amelynek költségvetés jóval átlagon fölüli, a rendező szerint az MMK 50 milliós támogatása csak a “lyukak tömködésére” elég, a  Magyar Történelmi Film Közalapítvány (MTFK) azonban még 135 milliót tesz hozzá.

Kovács István Gyermekkorom tündöklete című regénye nyomán forgatja Budakeszi srácok című filmjét Erdőss Pál, amelyben egy tízéves gyerek szemén keresztül láttatja 1956 eseményeit. Némiképp hasonló témájú munka lesz Szomjas György 1956 vagy a Nap utcai fiúk című filmjének, amelynek több mint 200 milliós költségvetésének fedezete még nem állt össze. Festő a főhőse Jeli Ferenc Sínjárók címmel már megkezdett alkotásának. Míg Erdőss, Jeli és Szilágyi filmjét mindkét filmalapítvány támogatja, Szomjas, valamint Vágvölgyi B. András Hatodik koporsó című filmtervére csak az MMK ad pénzt. Az MTFK ezeken kívül még Dömölky János Bibó Istvánról készülő produkciójára (A civil), és Pozsgai Zsolt Csendkút című filmjére ajánlott meg 90 illetve 50 milliót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik