Élet-Stílus

Gyűrűzik a madárinfluenza Bács-Kiskunban

Dávod és Bátmonostor körzetében talált madárinfluenzával fertőzött madártetemek miatt kiterjesztették a védőkörzetet Bács-Kiskun megye déli részén - közölte Balogh László, a megyei védelmi bizottság elnöke.

Február 19-én Bátmonostor, illetve február 20-án Dávod körzetében egy-egy vízimadár-tetemet találtak, melyek hazai laboratóriumi vizsgálatakor a madárinfluenza H5 vírussal való fertőződését mutatta ki – mondta Balogh László. A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság a megyei főállatorvos határozatának megfelelően, az állatbetegség továbbterjedését megelőzendő 2006. március 2-án 8 órától a Nagybaracska és Csátalja körzetében korábban elrendelt megfigyelési körzetet kiterjeszti.

Hozzátette: Bátmonostor és Dávod települések közigazgatási területét védőkörzetté nyilvánította és zárlatot rendelt el, a korábban kijelölt megfigyelési körzetet kiterjesztette Baja közigazgatási területének déli részére. A zárlat baromfi ki- és behozatalát, tenyésztojás- és baromfitrágya szállításának tilalmát jelenti a jogszabályokban meghatározott ideig.
A zárlat 10 kilométeres körzetében 30 napig, a 3 kilométeres körzetében 21 napig tart, amennyiben nem tapasztalnak újabb madárpusztulást. Balogh László beszámolt arról, hogy a fertőzés lokalizálása érdekében az állatorvosok az állatállományt az adott körzetekben folyamatosan ellenőrzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik