Élet-Stílus

Nem lesznek magyar ellenőrzőpontok a szlovák madárinfluenza miatt

Nem kell új ellenőrzési pontokat létesíteni Magyarországon a szlovákiai Bősön talált, H5-ös vírussal fertőzött vadmadár miatt - mondta Süth Miklós országos főállatorvos.

Hozzátette: a Győr-Moson-Sopron megyei településeket is érintő új megfigyelési zóna határában felhívják minden arra utazó figyelmét, hogy járványügyi intézkedés alá vont területre lépnek, fokozott lesz a rendőri ellenőrzés, de a ki- és bevezető utakhoz nem telepítenek folyamatos rendőri jelenlétet. Az állategészségügyi hatóságok elvégzik a szükséges munkát, számba veszik és ellenőrzik az érintett településeken a gazdaságokat. A környéken elhullást nem tapasztaltak. Folyamatos felügyelet mellett továbbra is működni fog a dunaremetei vágóhíd. A főállatorvos kitért arra, hogy Szlovákiában – madárevő ragadozó volta miatt a tápláléklánc végén álló – vándorsólyom fertőzött tetemére bukkantak. Ez az állat 10-20 kilométeres területet jár be, és olyan madarakkal táplálkozott, amelyek H5N1-el lehettek fertőzöttek.

Süth Miklós hangsúlyozta, hogy a 3 kilométeres védőkörzetben nincs lakott település, illetve állattartás. A 8 települést érintő megfigyelési körzetbe nem vonták be Mecsért, mert nincs jelentős állattartása, megfigyelés alá veszik viszont a Novákpusztán működő 30 ezres pulykatelepet. A főállatorvos közölte, hogy Budapestről egy nap alatt 150 elhullott galambot küldtek be kedden, eddig még nem találtak H5N1-et e faj képviselőjében. Mint mondta, nem hivatalos forrásból tudja, hogy Grazban háziszárnyasok tekintetében is felvetődött H5N1 gyanú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik