Élet-Stílus

Az Autóklub visszalépett a Mol-pertől

A Magyar Autóklub (MAK) elállt a keresettől abban a perben, amelyben azt szerette volna elérni, hogy a bíróság állapítsa meg: a Mol nagykereskedelmi árképzésével kapcsolatban visszaélt gazdasági erőfölényével.

Kovács Zoltán, a Magyar Autóklub főtitkára a lépést indokolva elmondta: a társaság árképzésének ismeretében kijelenthető, hogy a Mol tisztességes módon alakítja ki a benzin árát. Szerinte ami extraprofitot elér az olajtársaság azon, hogy Oroszországból vezetéken importálja az olcsó kőolajat, azt elveszíti amikor annak gyengébb minősége miatt többet fordít finomításra.

Kovács Kázmér emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Bíróság (FB) 2005. június 17-i döntése alapján a múlt héten folytatódott volna a GVH és a Magyar Autóklub (MAK) közötti, a Mol nagykereskedelmi árképzésével kapcsolatos per, ám az autóklub a per megszüntetését kérte. Az autóklub elsősorban azt kifogásolta, hogy a magyar olajtársaság a Magyarországon kitermelt és vezetéken érkezett olcsóbb orosz kőolajból készített benzinért is olyan árat számol fel, mintha azt a drágább nyugati tőzsdén vásárolná.

Tavaly a bíróság elrendelte: a Mol mutassa be benzin árképzésének alapját. Titoktartási kötelezettség mellett az autóklub néhány vezetője beletekinthetett a cég papírjaiba. Ezután döntött úgy az autóklub elnöksége, hogy eláll a pertől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik