Élet-Stílus

Anonym.OS — a láthatatlan operációs rendszer

Kifejezetten az internetes anonimitás megőrzésére szakosodott operációs rendszert alakított ki a kaos.theory amatőr biztonságtechnikai csoport.

Céljuk az volt, hogy egy egyszerű felhasználónak is lehetősége legyen névtelenül internetezni. Persze semmi sem lehet tökéletes, de a rendszer igényessége ezen a téren vitathatatlan.

Az operációs rendszer minden porcikájában arra lett kihegyezve, hogy használója névtelen maradhasson az interneten. Az Anonym.OS nevű rendszer tulajdonképpen egy “live” cd, azaz az operációs rendszer egy cd-ről fut anélkül, hogy használná a merevlemezt. Így nem hagy semmi nyomot a számítógépben, nem igényel külön telepítést és egyszerűen elindítható bármilyen számítógépen. Alapjait pedig az eddig is biztonsági megoldásairól ismert OpenBSD adja.

Az internetet a rendszer a Tor hálózat segítségével éri el. Ez az EFF által kifejlesztett és népszerűsített megoldás lehetővé teszi, hogy a felhasználó teljesen anonim maradjon. A módszer lényege, hogy a gép nem közvetlenül kapcsolódik az elérni kívánt alkalmazáshoz, hanem több más Tor felhasználón keresztül. Az egyes kliensek közötti kommunikáció természetesen titkosított így sehol nincs lehetőség a küldő beazonosítására.

Az operációs rendszer összes jellemzője úgy van beállítva, hogy Windows XP-nek tűnjön, így ugyanis nehezebb észrevenni a szokatlan kommunikációt. A legtöbb internetkapcsolatot felismeri a rendszer minden beállítás nélkül. Ez természetesen a Wi-Fi-re is vonatkozik, így némi keresgélés után egy nyitva hagyott kapcsolat segítségével még jobban lecsökkenthetjük annak az esélyét, hogy beazonosíthatóak legyünk.

Az operációs rendszerhez természetesen titkosított üzenetek küldésére és fogadására alkalmas levelezőprogram és azonnali üzenetküldő kliens is van. A fejlesztők szerint bárki aki használni tudja az internetet, használni tudja ezt is. Ennek ellenére garanciát nem tudnak nyújtani: ha valaki leírja a saját nevét, vagy máshol is használja az email postafiókját, az álca lehull.

Azt a fejlesztők is elismerik, hogy ez nem egy tömegtermék, ennek ellenére várhatóan nagy sikerre számíthat Kínában és a többi olyan országban, ahol az internetre komoly szabályozások vonatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik