Élet-Stílus

Bozóki kinevezéseit vitatják a művészeti szervezetek

Szakmai érdekvédelmi szervezetek szerint Bozóki András kulturális miniszter önkényesen, a szakmai testületek javaslatait figyelmen kívül hagyva nevezett ki kurátorokat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kollégiumaiba - a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz intézett bíráló levelet csütörtökön juttatták el a szervezetek az MTI-nek.

Az NKA szakmai kollégiumai minden év elején részlegesen megújulnak, a négy évre szóló mandátumok lejártával új kurátorokat neveznek ki; az országos szakmai szervezetek a kurátorok felét delegálják, a másik felét a miniszter nevezi ki. Az NKA keddi tisztújító ünnepségén 23 új kurátor vehette át megbízását.

Bozóki András az MTI-nek nyilatkozva akkor visszautasította azokat a bírálatokat, hogy a színházi, a tánc, valamint a zenei kollégiumnál az általa kinevezett kurátorok esetében nem vette figyelembe a szakmai szervezetek véleményét. Azt mondta, törvény adta jogát gyakorolta, másfelől tanácsadóival egyeztetett és “szakmailag elsőrangú embereket” választott ki. Kifejtette: olyan embereket nevezett ki, akik az általa képviselt nyitottabb kultúrpolitikát képviselik, és a szemléletváltást az NKA-n belül meg tudják valósítani.

A Magyar Színházi Társaság, a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Zenei Tanács a tisztújítás után levelet intézett a kormányfőhöz; álláspontjuk szerint a szakma “belülről” jobban tudja, milyen személyre van szükség a különböző irányzatok és területek optimális képviselete érdekében.

Mint fogalmaznak, “az eljárás tehát nem jogsértő, csak nem elegáns, nemhogy a szakmai szervezetek munkáját és véleményét nem tiszteli, sárba tiporja a demokráciát, ami így csak látszat demokrácia”.

Kis János, a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöke az MTI-nek elmondta, több órás egyeztetés után döntötték el, kik lehetnek a leghitelesebb személyek. A tánc kollégiumba néptáncosokat javasoltak, amit a miniszter nem vett figyelembe. Hangsúlyozta, hogy levelüknek nincs semmiféle politikai indíttatása, a szakma védelmében emelnek szót.

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára úgy fogalmazott: az érdekvédelmi szervezetek javaslata a szakma széles spektrumának képviseletét tükrözte, ezzel szemben a miniszter választása nem erről tanúskodik. Hozzáfűzte: a színházi kollégiumba a miniszter döntése miatt nem került be vidéki színházi szakember, a zeneiben pedig kevés a komolyzenei szakértő, a tárca vezetője mégis könnyűzenei szakembereket nevezett ki.

A szakmai szervezetek – mint levelükben olvasható – úgy gondolják, hogy a kulturális élet választott képviselői ellenében, s nem értük született döntés. Azt szeretnék, ha a jövőben a kormány bármely tagja valóban a szakmai szervezetek véleményére támaszkodva hozná meg döntését.

László Boglár miniszterelnöki sajtófőnök az MTI-vel közölte: megkapták a levelet, a kormányfő válaszolni fog rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik