Élet-Stílus

2008-ra lesz háromdi­men­zi­ós tévé

Az Philips reményei szerint már két éven belül megjelenhetnek az első olyan televíziókészülékek, amelyek mindenféle egyéb segédeszköz nélkül nyújtanak háromdimenziós élményt.

A következő évekre szóló tervekről Rudy Provoost, a vállalat vezérigazgatója nyilatkozott a CES 2006 kiállításon. Megerősítette, hogy az ehhez szükséges technológia már rendelkezésre áll, ám jelenleg még nincs megfelelő állapotban ahhoz, hogy széles körben bemutassák. Amennyiben a fejlesztés és tesztelések során nem merülnek fel váratlan problémák, az első nagy felbontású, háromdimenziós televízió 2008-ban elkészülhet, és megjelenhet a kereskedelmi forgalomban.

A vezérigazgató elmondása szerint a készülék a hagyományos eljárással készült nagy felbontású filmek esetében is háromdimenziós élményt nyújt. Ez azért különösen fontos, mert a legtöbb filmstúdió még nem gondolkozott el komolyan a 3D-technológiák alkalmazásán, és jelenleg nem szívesen ölnek súlyos pénzeket egy ilyen film elkészítésébe. A megszokott módon forgatott nagy felbontású filmeknél azonban az általuk kifejlesztett készülékekkel elérhető lesz a háromdimenziós üzemmód – Provoost arról sajnos nem beszélt, hogy ezt milyen úton-módon szeretnék elérni. A technológia terjedésével természetesen egyre több film jelenik meg az új technológiával, így valóban teljessé válhat az élmény.

A következő generációs optikai formátumok harcáról szólva a vezérigazgató kifejtette véleményét, miszerint a szemben álló táborok tagjai elsősorban a fejlesztésbe és gyártásba ölt pénzeket szeretnék visszakapni. Ez a legfontosabb szempont az érdekelt vállalatoknál, a különbség csak a technikai részleteknél figyelhető meg. A Philips maga a kék lézer mögött áll, és a második félévben tervezi piacra dobni saját Blu-ray-lejátszóját.

A cég – kifejezetten professzionális célokra – jelenleg is árul háromdimenziós kijelzőket. A Philips 3D Solutions épp a napokban jelentette be új, 42 hüvelykes készülékét, amely grafikusoknak, tervezőknek készült. Ez a 42-3D6C01 árán is meglátszik: a kijelzőért 17 500 dollárt, azaz mintegy 3,5 millió forintot kell lecsengetnünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik