Élet-Stílus

A katasztrófák kedveztek a turizmusnak

A világ több táját sújtó terrorizmus és a természeti katasztrófák nem sújtották a magyarországi vendégforgalmat, sőt, egyes viszonylatokban erősödött térségünk vonzereje – derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb elemzéséből.

2005-ben a turizmus az átlagos fellendülést meghaladó ütemben bővült, az ágazat jelentősen növelte devizabevételét – mutat rá az Ecostat. A nemzetközi keresletet élénkítette, hogy a világban az utasbiztonságot veszélyeztető események (terrorizmus, természeti katasztrófák) a magyar vendégforgalomban nem éreztették hatásukat, egyes viszonylatokban erősödött térségünk vonzereje.

A belföldi kereslet is bővült

A 2005. év sajátossága, hogy a külföldi és a belföldi kereslet egyidejűleg bővült. A belföldi turizmus élénkülésében a kormányzat üdülésicsekk-rendszeren keresztül nyújtott támogatása is szerepet játszott. A 2005. évben a turizmus összteljesítménye a GDP-t meghaladó mértékben, várhatóan 5,5-6 százalékkal növekszik.

Túl az egymilliárdon

Az ágazat fejlesztése évek óta folyamatos és intenzív, az akvizíciós tevékenység jövőre is folytatódik. A kedvező folyamatokat az Ecostat 2005 végén induló Turizmusbarométer-indexének első eredményei is alátámasztják.

E szerint 2006-ban az idegenforgalom teljesítménye mintegy 4 százalékkal növekszik. Az idegenforgalmi bevételek egyenlege éves szinten meghaladhatja az 1 milliárd eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik