Élet-Stílus

Rendkívüli közelségben a Mars

Október 30-án a vörös bolygó 69,4 millió kilométeres közelségbe kerül bolygónkhoz, és 2018-ig ilyen közelről már nem is csodálhatjuk.

Ha a marsi időjárás is engedi, egyszerűbb távcsövekkel is megfigyelhetjük a Mars bolygó jellegzetes formáit hétvégén.

Október végétől november elejéig a Mars nagy fényes narancsszínű „csillagként” tündököl a keleti égbolton. Ha a földi és a marsi időjárás is kedvező lesz, – az utóbbi bolygón például nem tombolnak hatalmas porviharok –, egyszerűbb távcsövekkel is szépen kivehetőek lesznek a vörös bolygó jellegzetességei, még a fényszennyezett városokban is.

Mint emlékezetes, 2003-ban a Mars 55 millió kilométerre került hozzánk, ami valóban rekord közelség volt. Ezt az idén október-november fordulóján nem éri el ugyan a vörös bolygó, de mégis ideálisabb körülményeket nyújt majd a megfigyelésekhez.

Két évvel ezelőtt a Mars alacsonyan járt az égbolton. Ugyan látszó korongmérete nagy volt, de a kicsi horizont feletti magasságokban nyugtalan légkörön át igazán szép látványt nem nyújtott. Most viszont a bolygó magasan jár az égen, és a Föld bármely pontjáról nézve a helyi éjfélkor delel, miközben a Nap teljesen szemből világítja meg a bolygót.

Ebben az időszakban a Mars déli féltekéjén már nyár van, így a nagyon ritka légkör erős felmelegedése folytán kialakuló porviharok nem ritka jelenségek. Az erős melegedés következtében nagy hőmérséklet-különbség alakul ki az egyenlítői és a sarki területek között, ami erős szeleket idéz elő. A beinduló szelek által felkavart nagyon finom szemcséjű homok kavargása a porvihar. A homokviharok elfedik a felszíni részleteket; ha az az egész bolygóra terjednek ki, akkor az egész korongon eltűnnek a részletek, hiába van földközelség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik