Élet-Stílus

Frankfurt: a használt és az online könyv borítja a piacot

Frankfurtban az 57. könyvvásáron a könyvkereskedelmi szakma derűlátó: a könyvek iránti kereslet enyhén növekszik.

Az olvasási kedv növekedését az online kiadású művek, alkotások letöltési számának emelkedése is jól jelez.

Még mindig évi 1,2 millió különböző könyvet adnak ki világszerte, miközben a kiadói szakma elismeri, hogy az online és digitális média erőteljes versenyben van a nyomdai úton előállított könyvekkel. Előbbiek ugyanis lehetővé teszik, hogy a könyv, nem a hagyományos formában, a világ bármely részére gyorsan eljuthasson. A kiadók új vevőket szerezhetnek, például az audiókönyvek kiadásával is.

Az idén Dél-Korea a rendezvény kiemelt vendége, az ország összesen 30 szerzővel képviselteti magát.

A könyvkiadók általános gondja, hogy produktumuk igen gyorsan a “másodkézbeli”, azaz a használt piacon forog, már meglehetősen olcsón. Egyedül az Egyesült Államokban a másod kézből árusított könyvek forgalmi értéke tavaly 2,2 milliárd dollár körül lehetett. A lakosság könyvekre fordított kiadásainak 8-9 százalékát ez a használtpiac szívja fel. Egyes szakemberek úgy látják, hogy ez a piac néhány év alatt a kétszeresére növekedhet, mert az éves növekedés meghaladja a 10 százalékot. Az ilyen könyvek internetes értékesítése tavaly harmadával 600 millió dollár fölé került, könyvesboltokban eladásaik 4,5 százalékkal nőttek.

Ez a piaci jelenség egyre jellemzőbb lesz más nagy könyvpiaccal rendelkező országokra is. Azzal együtt, hogy az eredeti árnak harmadánál többet a vásárlók általában már nem akarnak fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik