Élet-Stílus

Késik a HD DVD megjelenése

A Toshiba bejelentette, hogy az új generációs HD DVD szabványt alkalmazó eszközei Amerikában csak jövő tavasszal jelenhetnek meg.

Japánban még idén megjelennek a Toshiba új típusú HD DVD eszközei, Amerikában azonban már csak jövő tavasszal kerülhetnek a polcokra az új készülékek. Ezt jelentette be a fejlesztő platform vezető cégének szóvívője.

A HD DVD meghajtók megjelenésének stratégia fontosságát az is indokolja, hogy a rivális Sony bejelentette, hogy az új Playtation konzoljába mindenképpen Blu-ray meghajtót szerel. A korábban esélyesnek látszó Sony-Toshiba tárgyalások elakadása óta mindkét platform támogatói gőzerővel dolgoznak a saját technológiájuk új eszközökbe integrálásán.

Egy közös platform kialakításának megoldása egyre kevésbé látszik elképzelhetőnek és a hónapok óta húzódó DVD szabvány-csata vesztesei a felhasználók lehetnek.

Szakértők szerint, egy a Sony és a Toshiba közötti közös megegyezésnek az igazi nyertesei igazából a fogyasztók, a filmstúdiók és a gyártók lennének, mert így elkerülhetővé válna az a több, mint 20 évvel ezelőtt megtörtént eset, amikor a sokkal jobb minőségű videorendszer, a Betamax, elbukott a gyengébb minőségű VHS-sel szemben.

Mivel nincs egyezség, ezért a japán Toshiba folytatja a saját HD DVD következő generációs DVD-formátumú eszközeinek kifejlesztését, és piacra dobását. A most bejelentett késedelem okai és következményei még nem ismertek, de amíg versenytárs Sony eszközei még nem kerülnek a boltokba igazán nehezen becsülhető fel, hogy a vásárlók melyik szabványt választják majd.

A csatába bekapcsolódtak a legnagyobb cégek is egyik vagy másik oldalt erősítve. A Blu-ray támogatói között van az Apple Computer, a Dell, a Hewlett-Packard, a Panasonic, a Philips és a Samsung Electronics. A hollywoodi stúdiók közül a Walt Disney és a Sony Pictures Entertainment a Blu-ray-technológia, a Paramount Pictures, a Universal Pictures és a Warner Brothers Studios pedig a HD DVD alkalmazását támogatja. A hét elején a Microsoft és az Intel is az utóbbi mellett voksolt.

A piac által eldöntendő kérdés, hogy a Sony által képviselt nagyobb tárolási kapacitású Blu-ray-lemezek, vagy az olcsóbb HD DVD-lemezek lesznek a vonzóbbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik