Élet-Stílus

Steve Vai Budapestre jön

Idén megjelent lemezével érkezik szeptember 21-én a Petőfi Csarnokba Steve Vai, amerikai gitáros, zeneszerző, akit a mai fiatal zenészek méltán tartanak példaképüknek.

Steve Vai júniusban ünnepelte negyvenötödik születésnapját. Nehéz feladat lenne őt bármiféle skatulyába belegyömöszölni. A példaképek valamennyire eligazítanak: Steve elsősorban Jimi Hendrix, a Led Zeppelin hatására ragadott gitárt, a technikát egyrészt a világhírű Berklee School of Musicban, másrészt Joe Sartiani útmutatásai alapján tökéletesítette. Mindig hálával gondol apjára, aki anyagiakat nem kímélve fizette tanulását. Steve Vai azóta már a zene doktora fokozatot is elérte.

Pályafutásának kezdetén, 1980-ban már játszhatott a szintén példaképei közé tartozó Frank Zappával, akinek több számát átdolgozta. Turnézott a nyolcvanas években Van Halennel is. Első lemeze, a saját kiadású Flex-Able 1984-ben jelent meg, azóta túlságosan nem törte magát a mennyiségi rekordok elérésére: a több mint húsz év alatt tíz “sorlemeze” került a boltokba.

Minden korongja minőségi munka, kétszer is megkapta a Grammy-díjat, legutóbb négy évvel ezelőtt, s többször jelölték is a legrangosabb zenei elismerésre. A Real Illusions: Reflections négy évvel az Alive In an Ultra World című albuma után jelent meg februárban. Szintén 2001-ben adták ki a The Secret Jewel Box című, 10 CD-t tartalmazó különleges gyűjteményt amely dokumentálja Vai karrierjét a ritkaságoktól a furcsaságokig, s amely felbecsülhetetlen kincs rajongói számára.

Steve Vai koncertezett többek között a tokiói Metropolitan Symphony Orchestra-val. Napjaink legnagyobb gitárosai, köztük James “Munky”Shaffer a Kornból, Mike Eizing az Incubusból vagy Tom Morello az Audioslave-ből Vait tartják példaképükne. Steve a fiatal zenészek segítését mindig szívügynek tartotta.

Vai 1987-ben segített az Ibanez gitárkészítőknek kialakítani a JEM-et, majd 1989-ben az Universe 7-húros gitárt – a hangszer egyik típusa az ő nevét viseli. A gitárvirtuóz dolgozik a Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (NARAS) számára – ez az intézmény a Grammy-díjak gazdája.

Steve Vai idei stúdióalbumával indul világkörüli turnéra. Tizenegy változatos, erőteljes dal hallható a lemezen. Vai hosszú ideje a The Breed nevű zenekarával turnézik, és ez a zenekar játszik a Real Illusions: Reflections CD-n is. A zenekarban Billy Sheehan basszusgitározik, Tony MacAlpine billentyűs hangszereken, gitáron, Dave Weiner ritmusgitáron, elektromos szitáron, akusztikus gitáron játszik, Jeremy Colson dobol.

A bő két hónapig tartó turné Ausztriában kezdődik szeptember 16-án. Vai többek között Németországot, Olaszországot, Dániát, Svédországot, Hollandiát, Belgiumot, Nagy-Britanniát, Franciaországot, Spanyolországot. Lengyelországot, Horvátországot és Szerbiát keresi fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik