Élet-Stílus

Nanotechnika a dobokban

A finn B-Band által kifejlesztett új, nanotechnikán alapuló pickup forradalmasíthatja az ütőhangszerek kihangosítását.

Új korszak kezdődhet a dobok erősítésében: a finn B-Band cég egy rendkívül vékony, rugalmas polimer hártyán alapuló pickupot fejlesztett ki, amely a benne lévő parányi, nagy nyomású gázzal kezelt mikroszkopikus gázbuborékok segítségével erősíti ki a hangot.

A hagyományos, úgynevezett piezoelektromos pickupok érzékeny kristályokból készülnek, melyek alkalmatlanok a dobok erősítésére. A B-Band által kifejlesztett pickup polimerhártyája azonban töltéssel rendelkezik és elektródák borítják, így a vastagságában keletkezett bármilyen változás mérhető elektromos töltést hoz létre. A dob megütése rezgést kelt és a kis buborékokat összenyomva áramot generál.

Egy dobkészlet hangosítása bonyolult és időigényes feladat, mivel minden egyes dobot külön kell bemikrofonozni, különös figyelmet fordítva arra, hogy az adott mikrofon csak a hozzárendelt dob hangját rögzítse, a lehető legkevésbé üssön át a szomszédos dobok hangja, no és persze ne legyenek a dobverő útjában sem. Az új pickup azonban akár véglegesen is a dobra erősíthető, ezért a felhelyezés után nincs szükség további beállításokra, és csak azoktól a doboktól gyűjti be a hangokat, melyre fel van erősítve. Ezen felül, jelentette ki a B-Band elnöke, Heikki Raisanen, az így kapott hang is jóval természetesebb, mint a mikrofonok által közvetített.

A technikát tesztelő 69 Eyes heavy-metal banda hangmérnöke, Janne Vuori szerint is remek a hangminőség, nem is szólva a megtakarított időről. Az ellentábor, mint például Rory Horan, egy londoni hangmérnök azonban attól tart, hogy a pickupok nem tudják majd visszaadni a pergődobok fémdrótjai által kiadott hangot. Horan szerint erre még mindig a hagyományos mikrofonok nyújtják a legjobb megoldást. Így vagy úgy, hamarosan Horan is testközelből veheti szemügyre az eszközt, mivel az már nyáron megjelenik a brit piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik