Élet-Stílus

Zöld akció a hátrahagyott növényvédő-szerek begyűjtésére

Lejárt szavatosságú növényvédő-szerek begyűjtésére indít az ősszel akciót a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) - jelentette be Hornyák Margit, a tárca főosztályvezetője csütörtökön.

A tárca egy közbeszerzésen kiválasztott cégen keresztül azt a mintegy 300 tonna veszélyes hulladéknak számító peszticidet igyekszik begyűjteni és ártalmatlanítani, amelyekről az elmúlt évtizedekben gazdáik hanyagságból nem gondoskodtak és most többnyire elhagyott raktárakban, vegyszeres hordókban állnak.

“A KVM 25 millió forintos keretösszegű akciója abból áll majd, hogy pár hónapig a hátrahagyott növényvédő-szereket tulajdonosaik ingyen szolgáltathatják be ártalmatlanításra, a moratórium alatt az egyébként milliós nagyságrendű szankciók nem lesznek érvényben” – közölte Hornyák Margit. Az akció az elhagyott növényvédő-szerekkel leginkább fertőzött Pest megyében és Bács-Kiskun megyében kezdődik meg. Az akció után azonban a szokásosnál szigorúbban lépnek fel a hatóságok a környezetre veszélyt jelentő növényvédő-szereket illegálisan tárolók ellen.

A szaktárca felmérése alapján becsült “történelmi” peszticid-hulladékból 60-80 tonna különösen veszélyes, úgynevezett perzisztens szerves szennyező hatóanyagot tartalmaz, illetve azonosíthatatlan eredetű. Tavasszal ilyen anyag okozta 169 darumadár pusztulását békés megyében, miután egy gazda lejárt szavatosságú rovarölő-szerrel juttatta ki vetőmagjait.

Az ugyancsak veszélyes hulladéknak számító növényvédőszer-csomagolások ártalmatlanítása területén Magyarország ugyanakkor európai uniós szinten kimagaslóan teljesít. Ezek 45 százalékát ugyanis tavaly ártalmatlanították. Az idén a jogszabályok szerint 54 százalékot kell visszagyűjteniük a gyártónak és importőrnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik