Élet-Stílus

Bolgár filmhétvége az Örökmozgóban

A bolgár filmipar kortárs alkotóinak munkáiból ad ízelítőt a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum péntektől; három nap alatt nyolc filmet láthatnak az érdeklődők.

Rusztikus társadalmi drámák hagyományait követő rendezők, új stiláris eszközökkel dolgozó alkotók és fiatal, harsány, formakereső filmesek alkotásait mutatja be az Örökmozgó Filmmúzeum a Bolgár Filmhétvége keretében.

A produkciók többsége ott volt tavaly Várnában, a bolgár nemzeti filmfesztiválon. Az alkotásokat angol feliratozással vetítik a rendszerváltás utáni bolgár alkotók munkáit rendszeresen bemutató Örökmozgóban.

A programsorozat pénteken egy, 2003-ban készült film rendezői változatával, valamint a nemzeti filmfesztivál nagydíjasával, az Elhamvadás című alkotással kezdődik; a vetítésen részt vesz Petar Popzlatev, a film rendezője is. A filmhét alkalmából Budapestre érkezik Alekszandr Grozev, a Bolgár Nemzeti Filmközpont igazgatója és Mila Petkova forgatókönyvíró.

Szombaton az 1971-ben készült, akkor átütő nemzetközi sikert arató Kecskeszarv című film huszonkét évvel később felújított változatát tekinthetik meg az érdeklődők, majd két tavalyi alkotást játszanak. Zornica Szofija elsőfilmes rendező, Mila a Marsról című mozgóképe megosztott nagydíjat kapott tavaly a bolgár filmszemlén. Az elrabolt szemek című film a török kisebbség kezelésével foglalkozik.

A záró napon három tavaly készült alkotást, két játékfilmet és a több nemzetközi elismerésben részesült Georgi és a pillangók című dokumentumfilmet láthatják az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik