Élet-Stílus

Télből a nyárba! – Thaiföldi kaland

Thaiföld bámulatos keveréke az ősi emlékeknek és a hipermodern csodáknak: ez leginkább a fővárosban, Bangkokban figyelhető meg, ahol csillogó felhőkarcolók tövében mezítlábas szerzetesekben, vagy buddhista szentélyek előtt nyolcsávos autóutakban gyönyörködhetünk.


Télből a nyárba! – Thaiföldi kaland 1

Bangkok – műemlék, szex, fogyasztás

Bangkok, vagy ahogy thai nyelven nevezik a fővárost, Krung Thep, az Angyalok városa egyrészt nyüzsgő metropolisz, a világ talán legextravagánsabb királyi palotájával, másrészt a vásárlási szenvedélyétől űzött nyugati ember számára a fogyasztás szentélye.

A Chao Phraya folyó környékén Bangkoknak egy másik, néhány évszázaddal korábbi arcát csodálhatják meg, a Patpong negyedben járva pedig a thai szexuális kultúra izgalmaiban merülhetünk el. (Gyerekkel talán jobb nem ebben a negyedben szállást foglalni.)

Télből a nyárba! – Thaiföldi kaland 1


Aki a békét és a nyugalmat keresi Thaiföldön, Bangkokban garantáltan nem lel rá, ám ha útunkat a vidék vagy a szigetek felé vesszük, káprázatos szépségű földi paradicsomokba juthatunk. A nyugati part gyöngyszeme Phuket, az ország legnagyobb, 570 négyzetkilométer területű szigete.

Hogyan múlathatjuk időnket a szigeteken?

Alapvetően kétféleképpen múlathatjuk itt az időnket: egyrészt heverhetünk a strandon, búvárkodhatunk, egynapos felfező túrákat tehetünk a környéken, szuperolcsó ruhákra és kézműves szuvenírokra alkudozhatunk, illetve hódolhatunk a fűszeres, és a buddhista hagyományok miatt zöldségekben is igen erős thai konyhá különlegességeinek.


Télből a nyárba! – Thaiföldi kaland 1

A második forgatókönyvet a kevésbé felfedező hangulatú turistának ajánljuk: az első pont itt is a tengerparti láblógatással, ám megmaradhatunk a nyugati étkezési kultúránknál, és például fish&chips-et zabálhatunk, finom és olcsó koktélokkal védekezhetünk a szárazság elől, és természetesen e passzívabb pihenés fontos eleme, hogy hagyjuk magunkat megdelejezni a thai nők és férfiak vonzerejétől.

A bali robbantás érezteti hatását

A festői sziget Hollywood figyelmét is felkeltette: itt pihent ugyanis Leonardo di Caprio abban a három hónapban, amikor főszereplésével „A part” című filmet forgatták a közeli Phi Phi szigeten.

Télből a nyárba! – Thaiföldi kaland 1


Kevésbé örvendetes, hogy a terroristák is felfedezték a régiót: a Bali támadás után a biztonsági szakértők Thaiföldön belül a legveszélyeztetettebb környéknek Pukhet szigetét kiáltották ki, ami jelentősen meg is látszik a szállodafoglalások számában. A felkapott szigetet évente körülbelül egy millió turista látogatta eddig.

Elragadó élményben lehet része annak is, aki a legnagyobb sziget helyett a kisebb Ko Samuit vagy Ko Pha-Ngant, esetleg Ko Phi Phit választja. A szigetek sajnos mind elég felkapottak a turisták körében, és ez sokat levon bájukból. Igazi gyöngyszem viszont a Ko Phi Phi-től egy kikötőnyire található Ko Lanta, amelynek érdekessége, hogy bár az országot 95 százalékban buddhisták lakják, itt jelentősebb muszlim enklávé él.

Amikor az erotika és a pénz a döntő


Télből a nyárba! – Thaiföldi kaland 1

Thaiföld egyik legfelkapottabb, legalacsonyabb szállásárakkal és átlagosnak mondható strandszakaszokkal rendelkező tengerparti üdülőhelye, a fővárostól alig 150 kilométernyire fekvő Pattaya.

Nevét az elmúlt esztendőkben sokszor párosították a szexturizmussal. Ez a megállapítás így ugyan nem állja meg a helyét, ám azt javasoljuk, hogy elsősorban azok válasszák Pattayát, akik kifejezetten éjszakai életre vágynak, és akiknek az alacsonyabb költségek elsődleges szempontot jelentenek.

Mikor érdemes Thaiföldre utazni?


A párás levegőjű, egész évben forró Thaiföldön három évszakot különböztethetünk meg: a hűvős szezon novembertől februárig tart, ekkor az átlag hőmérséklet 25 fok körül van, és előfordulhat egész hűvős éjszaka is. A forró évszak márciusban köszönt be, és májusig tart, az esős évszak pedig júniustól-októberig húzódik. Az átlaghőmérséklet 40 fok közeli, ám a levegő nagy páratartalma miatt még nagyobb forróságot érzékelünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik