Belföld

Nem tudni, mire hivatkozva akarja bezárni a XII. kerület az egyik közösségi házat, de nem engednek belőle

MTI/Mónus Márton
MTI/Mónus Márton

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a (…) Hegyvidéki Önkormányzat polgármesteri határozata értelmében a Virányosi Közösségi Ház megszűnik, feladatait a MOM Kulturális Központ veszi át.

A Hvg.hu szerint hetek óta ez az üzenet áll a XII. kerület egyik művelődési központjának oldalán. A közösségi ház bontásáról a polgármester, Pokorni Zoltán döntött.

A lap kérdésére Pokorni sajtósa hatástanulmányokkal indokolta a Virányosi Közösségi Ház bezárását, mert ezekből szerintük kiderül, hogy az önkormányzatnak nem érte meg fenntartani azt.

A Hvg.hu azt írja, ezt a civilek vitatják, aláírásgyűjtés is indult a ház megmentésére, csütörtökig ezt 3400 ember írta alá, amit a gyűjtést indító Barcza Krisztina átadott Pokorninak.

Barcza utána azt mondta, tárgyalt Pokornival, aki az aláírásgyűjtésre politikai ügyként tekint, szerinte ugyanis több ellenzéki párt is aláírásra buzdított.

A polgármesteri hivatal érvelése szerint azért szükséges a ház bezárása, mert egyrészt a kerületben „számos kulturális intézményt hoztunk létre vagy újítottunk fel”, másrészt pedig mert „szükséges a kevésbé korszerű, elavult intézmények bezárása”. A lap azt írja, a civilek szerint ez az érvrendszer több ponton is sántít.

Ezek közül az egyik, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat 2019 nyarán újította fel a Virányosi Közösségi Házat, vagyis érthetetlen, miért nevezik korszerűtlennek és elavultnak. Nem tisztázott az sem, hogy milyen hatástanulmányok alapján döntöttek a bezárások mellett. Barcza Krisztina csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte, azt sem tudni, hogy ezek a tanulmányok mikor készültek. Szerinte ha a méréseket a koronavírus-járvány magyarországi berobbanása után készítették, akkor azok tartalma köszönőviszonyban sem lesz a ház valódi, járványmentes időkben tapasztalt látogatottságával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik