Belföld

Lesöpörte a kormány az ellenzéki javaslatot a választásról

Répássy Róbert szerint csak a várható választási vereség magyarázatát készítenék elő.

A Fidesz és a KDNP képviselői hétfőn, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén lesöpörték az asztalról az új választási szabályokat tartalmazó koncepciót, amelyet ellenzéki pártok dolgoztak ki a Közös Ország Mozgalom keretein belül, és a Jobbikon kívül minden ellenzéki erő aláírt.

A Magyar Nemzet azt írja: a kormánypárti többség ahhoz sem járult hozzá, hogy a parlament plenáris ülésén vitázzanak a javaslatról.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azzal érvelt a javaslat mellett, hogy az sokkal arányosabb, mint a jelenlegi szabályozás, amely alig több mint 40 százalékos győzelemmel kétharmados parlamenti többséghez segítette a Fidesz-KDNP-t.

A fideszes Vas Imre szerint ez a javaslat visszalépés lenne a mostani szabályokhoz képest, amit a jobbikos Staudt Gábor úgy kommentált, hogy legfeljebb a Fidesz mandátumaiban jelentene visszalépést. Az ugyancsak fideszes Répássy Róbert azt mondta, a koncepció színjáték, az ellenzék a várható választási vereségének magyarázatát készíti elő.

Korábban a Közös Ország Mozgalom képviseletében Gulyás Márton azt mondta, ha nem szavazza meg a parlament a törvényjavaslatot, polgári engedetlenségi akciókba kezdenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik