Pénzügy

Az ÁSZ üdvözli a kampánytörvény kedden várható módosítását

24.hu
24.hu

2017. 11. 13. 14:15

Az Országgyűlés november 14-i ülésén várhatóan módosítja a kampányfinanszírozási törvényt. A szigorítás szerint – az egyéni jelöltekhez hasonlóan – a jelölőszervezetek számára is az állami támogatásra vonatkozó visszafizetési kötelezettséget írnak elő abban az esetben, ha a választásokon nem érik el az egy százalékos támogatottságot. Emellett az állami támogatás visszafizetésének felelősségét is pontosan szabályozzák. Az ÁSZ szerint törvénymódosítás tovább növeli a kampánypénzek átláthatóságát és biztosítja az elszámoltathatóságot. A szigorítással az Állami Számvevőszék korábbi megállapításai és javaslatai hasznosulnak.
Korábban a témában:

Mint ismert, a 2014. évi országgyűlési választás a korábbiakhoz képest új lebonyolítási és finanszírozási rendszerben zajlott. Az Országgyűlés 2013-ban új törvényt alkotott a választási eljárásról, valamint az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről, amely jól körülhatárolható ellenőrzési feladatokat fogalmazott meg az Állami Számvevőszéknek.

Az ellenőrzési lehetőségek bővülésének is köszönhetően az ÁSZ több törvénytelenséget, szabálytalanságot is feltárt, elsősorban a kérelemre ellenőrzött, mandátumot nem szerzett pártok esetében. Az ÁSZ számos feljelentést tett az ellenőrzési megállapításai alapján, illetve a törvényben meghatározott együttműködési kötelezettség elmulasztása miatt. Az érintett jelölőszervezetek a választások során nem érték el az egy százalékos támogatottságot – írják közleményükben.

Az ÁSZ hatósági értesítéseivel kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy a számvevőszék nem hatóság, az ellenőrzési megállapításokkal összefüggésben nem rendelkezik sem nyomozati jogkörrel, sem közvetlen szankcionálási lehetőséggel, csupán kezdeményezheti a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást. Az ÁSZ által feltárt szabálytalanságok esetleges jogkövetkezményeinek megítélése és érvényesítése minden esetben az adott ügyekben illetékes hatóságok hatásköre.

Az ÁSZ az Országgyűlés és a jogalkotók figyelmét is felhívta a tapasztalt szabálytalanságokra, hiányosságokra. Ezek a figyelemfelhívások hasznosulhatnak abban a törvénymódosításban, amelyről várhatóan kedden szavaz az Országgyűlés. A módosítás értelmében – az egyéni jelöltekhez hasonlóan – a jelölőszervezetek számára is az állami támogatásra vonatkozó visszafizetési kötelezettséget írnak elő abban az esetben, ha a választásokon nem érik el az egy százalékos támogatottságot. Emellett az állami támogatás visszafizetésének felelősségét is pontosan szabályozzák.

A törvénymódosítás arra is kitér, hogy az Állami Számvevőszéknek azon pártokat kell hivatalból ellenőriznie a választás után egy éven belül, amelyek legalább egyszázalékos eredményt értek el. Így az ÁSZ a választáson mandátumot szerzett jelölőszervezetek ellenőrzésén túl ezen jelölőszervezetek ellenőrzését is elvégzi majd, a vonatkozó törvényi előírások szerint.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.