Belföld

Ha Tiborcz a környéken van, megnyílik az államközeli bankok zsebe

Szeptember óta a Magyar Takarékszövetkezeti Bank teljesen átvette Tiborcz István, a miniszterelnök veje és Szivek Norberta Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója belvárosi ingatlanprojektjének finanszírozását. A bank összesen 6 milliárd forintos hitellel két helyen is beszállt a bizniszbe.

Egy tömb, három műemlék épület

A Tiborcz és Szivek körüli érdekeltségek tavaly szerezték meg a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó közvetlen szomszédságában található tömböt, amely három, történelmileg elkülönülő, műemléki besorolású ingatlanból áll össze. A legismertebb közülük az 1910-es években épült Mahart-székház, de odatartozik a Vörösmarty tér felőli részen az 1938-ban épült Futura-irodaház, valamint az Apáczai Csere János utcai oldalon az egykori Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár épülete, amely az elmúlt kétszáz évben több átalakítás során nyerte el jelenlegi formáját.

Az épületegyüttessel kapcsolatban korábban már felvetődött, hogy ott egy szálloda kialakítása lenne a legkifizetődőbb befektetés.

Tiborcz István a múlt héten az Origónak adott interjújában váratlanul elismerte, hogy ő a meghatározó tulajdonosa a BDPST nevű ingatlanfejlesztő zrt.-nek, és azt is elmondta, hogy mint vállalkozó és Orbán Viktor veje, az ingatlanos üzletágat tartja ideális terepnek a maga számára, mert ez a terület „nincs semmilyen kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel”.

A bejelentéssel az is egyértelművé vált, hogy a BDPST-n keresztül ő az egyik birtokos az 1-2 milliárd forintos piaci értékű Mahart-házban.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Elő volt készítve a hely

A 6000 négyzetméteres irodaháznak az ezredfordulón két tulajdonosa volt: az egyre fogyatkozó hajózási társaság és a magyar Forma 1-es futamot rendező Ostermann Kft. Az utóbbi csak az épület kisebb részét birtokolta, amit 2001-ben eladott Andy Vajna egyik cégének, a Bár-Co Vendéglátóipari Kft-nek. Vajna nem sokkal később ezen a helyen nyitotta meg a Tropicana Budapest Casinót, amely mind a mai napig a milliárdos szerencsejáték-birodalmának zászlóshajója.

Az épület 9/10 része 2005-ben az Apáczai 2005 Kft. tulajdona lett. Az iroda-bérbeadásokból tisztes nyereséget termelő cég egészen tavaly nyárig ír és brit magánszemélyek között vándorolt. 2016 júniusában azonban két magyar kft.-t jegyeztek be cégtulajdonosként: a Fortuna Prince és a Viona Kft.-t. Hogy ne legyen ilyen egyszerűen követhető, ezek mögött további cégek álltak. A Viona eredeti alapító-tulajdonosa a Szivek Norbert által létrehozott Pata Projekt Kft., illetve az épülettömb másik részének megvásárlásában jelentős szerepet játszó Longoria Kft. volt. A Pata Projekt és Longoria alighogy megszerezte a Mahart-házat, át is engedte helyét Tiborcz BDPST Ingatlanforgalmazó Zrt.-jének.

A BDPST eddig nyolc nagy értékű ügylettel került be a hírekbe. Közülük a turai kastély, egy badacsonyi villa, egy orbánhegyi telek, egy Andrássy úti palotarész és a Mahart-ház jelenleg is a cég portfóliójába tartozik.

Az ingatlanon az új tulajdonosok megjelenésekor, 2016 szeptemberéig 4,3 milliárd forintos MKB-hitel volt. Közben a Gránit Bank is beszállt a finanszírozásba 1,3 milliárddal, ami egészen két hónappal ezelőttig volt rajta az épületen. Ekkor lépett színre a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, amely szeptember 18-án 1,3 milliárddal kiváltotta a Gránit Bank hitelét, és még egy 700 milliós tétellel meg is fejelte.

Így a Mahart-házon pillanatnyilag kétmilliárdos jelzálog van.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Se tőke, se szakértelem, mégis jönnek a milliárdok

Ez az összeg azonban eltörpül azok mellett, amelyeket a Futura-házra és az Apáczai Csere János utca felőli épületre, az Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár egykori székházára vettek fel.

Tavaly novemberben, az új tulajdonos megjelenésével egy időben egy 50 millió eurós, azaz

több mint 15 milliárd forintos hitel is érkezett az ingatlanegyüttesre.

Az állami Eximbank jelzáloga majd egy éven keresztül felbukkant az épületek különböző részeinek nyilvántartásában. Most ősszel, szeptember 18-án törölték. Helyette viszont itt is megjelent a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, amely a tulajdoni lap szerint egy 4 milliárdos hitellel támogatta meg a birtokos cégeket.

A bankok lelkesedése és a milliárdos tételek megjelenése ebben az esetben azért furcsa, mert sem a tulajdonos szakmai háttere, sem tőkeereje nem nyújt erre magyarázatot.

Lingvai Brigitta által vezetett Dorottya Investment Zrt. 2015 novemberében vette meg a Mahart-háznál többszörösen nagyobb ingatlanegyüttest. A cég részvényei a Longoria Kft. tulajdonában vannak, amely szintén Lingvai Brigitta érdekeltsége. (Emlékeztetőül: pár hónapon át ez a cég volt a Mahart-ház egyik tulajdonosa Tiborczék megjelenése előtt.)

Tiborcz Istvánék palotaszomszédok lettek Andy Vajnával
A nagybevásárláshoz a félig állami kézben lévő Gránit Bank adott gigahitelt.

Az állami és államközeli bankok kitüntető bizalmát elnyerő Longoria, csakúgy mint a Dorottya Investment, nem menő, nagy múltú ingatlancég. Szinte meg sem száradt a tinta az alapító okiraton, amikor belevágtak a vásárlásba, és mindkét cég Esztergom nem túl vonzó ipari részén székel.

A 35 éves tulajdonosnő, Lingvai Brigitta korábban nem rendelkezett semmilyen vállalkozással, egyébként pedig Budapest határában, egy meglehetősen átlagos családi házba van bejelentve.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A nagyfokú bizalom okát vélhetően a Heti Válasz találta meg. A lap szerint ugyanis Lingvai korábban Szivek Norbert személyes stábjához tartozott, de aztán kiemelt feladatot kapott.

Havi 7 milliót keres Orbán fő vagyonkezelője
Összegyűjtöttük, mennyit keres Szivek Norbert.

A havonta nagyjából hétmillió forintot kereső Szivek és Tiborcz közeli viszonyát egyébként az is mutatja, hogy a nyáron együtt fotózták őket a Sziget VIP-szektorában.

A hitelt biztosító Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a szövetkezeti hitelintézetek integrációjának központi bankja, amelynek az elsődleges feladata, hogy a takarékok együttműködését koordinálja. A bank szerepe akkor nőtt meg, amikor kormányzati „támogatással” kivezették a rendszerből Spéder Zoltánt, aki 2016-ig a szövetkezetek fő ügyintézőjének számított. Vida József, a bank elnök-vezérigazgatója egy idén tavasszal adott interjúban azt hangoztatta, hogy a pénzintézet teljesen függetlenül működik, és a felröppent hírek ellenére nincs köze Felcsút milliárdos polgármesteréhez.

Szó sincs arról, hogy Mészáros Lőrincet temérdek pénzzel hiteleznénk, hiszen az integráció együttes nagyhitelkorlátja alapján 60 milliárd forint hitelt is adhatnánk neki, a mostani összeg harmincszorosát.

mondta akkor Vida. A bank aztán két hónappal később bevásárolta magát Mészárosék cégébe, a Konzum Nyrt.-be az alaptőkéjének 2 százalékát megtestesítő 417 200 törzsrészvény megszerzésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik