Belföld

Életfogytiglant kapott a szegedi vascsöves támadó

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt a Szegedi Ítélőtábla egy férfit, aki életveszélyesen megsebesítette ismerősét egy vascsővel egy garázsban még tavaly februárban. Ez 25 év rabságot jelent jó magaviselet mellett, ami kevesebb, mint amivel első a törvényszék sújtotta áprilisban: akkor ugyanis tényleges életfogytiglant kapott, vagyis az akkori döntés szerint soha nem tudhatta volna magát rácson kívül.

Míg a Szegedi Törvényszék úgy ítélte meg, hogy a vádlott különös kegyetlenséggel próbált ölni, a táblabíróság ezzel nem értett egyet, és ehhez igazodva mérsékelte a büntetést.  A férfi bűnlajstroma egyébként igen hosszú, ötször elítélték már, köztük

  • súlyos testi sértés
  • hivatalos személy elleni erőszak
  • garázdaság
  • lopás
  • rongálás
  • és zaklatás miatt.

Az ügyről: a férfi tavaly év elején Szegeden, szülei lakásában lakott. Ekkor ismerkedett meg áldozatával, R. Krisztiánnal. Ebben az időszakban a vádlott napi rendszerességgel megfordult egy Sólyom utcai garázssoron, az egyikben rendezte be a szállását. Itt rajta kívül még ketten éltek,  de számos ismerősük eljárt oda, ilyenkor általában ittak.

Ez történt 2016. február 10-én is, akkor öten mulattak, és valamennyien lerészegedtek. Miután a garázsból többen is elmentek, a vádlottat – aki idegrendszerre ható gyógyszer is vett be ezen a napon – az anyja haza akarta vinni, de a férfi nem volt hajlandó elindulni. Ehelyett pénzt, italt, cigarettát kért, de nem kapott. Ezután felkapott egy vascsövet, de – akkor még – nem használta.

Miután délután 3 óra körül az egyik korábban távozó társuk erősen ittas állapotban tért vissza a helyszínre, a vádlott belökte a garázsba. Majd amikor már többen is megérkeztek, a férfi rászólt agresszív ismerősére, hogy álljon le. Ám a támadó – miután egy rövid időre újfent kettesben maradtak –  ismét kezébe vette a vascsövet, majd nagy erővel homlokon ütötte barátját, aki a földre került. Ekkor a tettes újabb csapásokat mért rá.  Miután a többiek visszatértek a garázshoz, a vádlott próbálta őket meggyőzni, hogy nem ő követte el e bűncselekményt, majd kérte egyik társát, hogy ne jelentse fel, ezután elszaladt.

Látva az összevert R. Krisztiánt, az egyik jelenlévő értesítette a mentőket, akik bevitték a klinikára , ahol még aznap sürgősségi sebészeti műtétet hajtottak végre rajta. Csak azért maradt életben, mert  gyors és szakszerű orvosi ellátást kapott.

A vádlott a helyszínről a szülei lakásába menekült és lefeküdt aludni, a rendőrök onnan vitték el. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik