Belföld

Egyre dagad az offshore botrány az MTI szerint is, csak a magyar szálat felejtették el megírni

„Egyre több részlet látott napvilágot hétfőn a különféle hírcsatornákon keresztül a legújabb offshore botrányról, a hírügynökségek ismert személyek (így orosz vezető üzletemberek és Petro Porosenko ukrán elnök), illetve nagy hírű cégek ügyleteiről számoltak be” – írja a Magyar Távirati Iroda közleményében. Az állami tulajdonú, monopol helyzetben levő és híreit ingyen továbbadó hírügynökség csak azt felejti el megemlíteni, hogy a legújabb offshore botránynak magyar szála is van.

Brit, orosz, ukrán, német, lengyel ügyekről részeletesen írnak – arról már nem, hogy Orbán Viktor barátja is érintett.

Orbán Viktor barátja is érintett a legújabb offshore botrányban
Sőt, előkerült az OTP, az MKB és az Eximbank is.

Pedig Nagy István svájci magyar nagykövet neve többször is előkerült a kiszivárgott dokumentumokban. Hasonlóan több politikához közeli vállalkozóéhoz és Paks 2 korábbi vezetőiéhez.

A Paradise-iratok (Paradise Papers) nevű adatbázis a Nagy-Britanniához tartozó Bermuda szigetcsoporton bejegyzett Appleby ügyvédi irodától és a szingapúri székhelyű Asiaciti Trust vagyonkezelő társaságtól tartalmaz iratokat, és szerepel benne 19, adóparadicsomként számon tartott ország és terület cégnyilvántartása.

A 13,4 millió dokumentumból álló adatbázis feldolgozásában világszerte 96 szerkesztőség vett részt csaknem 400 újságíróval, a munka egy éve kezdődött. Arról lenti cikkünkben olvashat, hogy milyen nagyágyúkról és világcégekről derült ki, hogy nem szeretnek adót fizetni, viszont titokban üzletelni annál inkább.

offshore (offshore)
Paradise Papers: robban az újabb offshore-botrány
Újabb nagyszabású adatbázis szivárgott ki offshore cégekről a Süddeutsche Zeitung című német laphoz.

Kiemelt kép: Severine Baur / Photononstop 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik