Belföld

Szélvihar – Több mint kétezer helyre hívták a tűzoltókat

A meteorológiai előrejelzésnek megfelelően érte el Magyarországot a vihar, a legintenzívebb széllökések sebessége néhol elérte a 140 kilométer per órát is. Az orkánerejű szél okozta károk miatt

hétfőn délelőttig 2200 alkalommal kérték a tűzoltók segítségét.

A kárfelszámolásban a hivatásos és önkormányzati tűzoltók mellett részt vettek az önkéntes egyesületek és mentőszervezetek is.

Újabb riasztás a szél miatt, eshet jég- és hódara is
Nárcisz elvonult, de brutális marad az idő.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kocsira dőlt menet közben egy nagyméretű fa vasárnap délelőtt a 49-es főúton Mátészalka és Jármi között, emiatt a szemből érkező másik jármű árokba hajtott és felborult. A balesetben négyen sérültek meg. A mátészalkai hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat, motoros láncfűrész segítségével pedig eltávolították a fát. Ezután a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.

Nyolcvanhárom helyszínre riasztották a tűzoltókat Győr-Moson-Sopronban. Hatvanhárom helyszínen fakidőlés, ágak lehasadása miatt volt szükség beavatkozásra, húsz esetben pedig épületben, építményben keletkezett károk felszámolásán dolgoztak. Bezi és Fehértó között autóra dőlt egy fa és a kocsiban ülő két ember könnyű sérüléseket szenvedett. A tűzoltók folyamatosan számolták fel a káreseményeket, munkájukat az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai is segítették.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére több száz viharos bejelentés érkezett, szinte percenként fogadták a hívásokat, a tűzoltók még éjszaka is dolgoztak a károk felszámolásán. A vihar Budapest szerte fákat döntött ki, épületekben tett kárt. A hivatásos tűzoltók munkáját a fővárosi önkéntes tűzoltó egyesületek, valamint nyolcvan emberrel és tíz egységgel a Budapest Mentőszervezet tagszervezetei is támogatták. A XX. kerületi Kölcsey utcában egy öles fa villanyvezetékre dőlt, a Józsefvárosban egy bevásárlóközpont tetőszerkezetét rongálta meg a szél, a XIX. kerületi Szövetség utcában egy fa vasúti sínekre dőlt. Hasonló eset történt a X. kerületben, a Keresztúri úton, és szintén Kőbányán, a Gyakorló utcában egy társasház tetejét rongálta meg a szél. A viharban egy ember sérült meg, őt a mentők kórházba vitték.

Fotós: Szabadi Bálint tű.zls./FKI

Vasárnap reggeltől éjfélig több mint kilencven helyre hívták a tűzoltókat Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A legtöbbször, hatvanegy alkalommal kizárólag kidőlt fát kellett eltávolítaniuk, öt épület rongálódott meg, egy ember pedig, még a tűzoltók kiérkezése előtt megsérült Kunhegyesen, amikor melléképületének tetejét próbálta rögzíteni. Jászberényben a Kossuth úton egy buszmegállóban tett kárt egy kidőlt fa, Rákóczifalván kidőlt egy villanyoszlop és több trafóállomás is megrongálódott, emiatt mintegy másfél órára kimaradt az áramszolgáltatás ezer háztartásban. A legtöbb probléma Rákóczifalva, Tiszabura, Jászladány, Jászárokszállás, Jászberény, Kenderes és Szolnok területein volt.

Vasárnap összesen tizenhatszor riasztották Békés megye tűzoltóit. A 47-es út köröstarcsai szakaszán egy csaknem húsz méteres nyárfa dőlt az útra, emiatt egy arra haladó autó a fának ütközött. A sofőrt könnyű sérülésekkel szállították kórházba, a káresetet a mezőberényi és békéscsabai hivatásos egységek számolták fel. Békéssámsonon a 4421-es számú úton ugyancsak nyárfa dőlt az útra a felázott talaj és a nagy szél miatt és elzárta azt.  Ott a tótkomlósi önkormányzati tűzoltók dolgoztak.

Letört ágakat, kidőlt fákat és leszakadt villanyvezetékeket hagyott maga mögött a Pest megyén is átvonuló viharos, olykor orkánerejű szél. Vasárnap délelőttől több mint hétszázötven bejelentés érkezett a megyei műveletirányításra. Gyakran gyökerestől kiforduló fák okoztak forgalmi akadályt, vagy képeztek veszélyhelyzetet. A hivatásos, önkormányzati és az önkéntes tűzoltók címről-címre járva számolták fel az eseményeket. A megrongálódott elektromos hálózat miatt rövidebb-hosszabb ideig csaknem negyvenezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás.

Vasárnap délután Bács-Kiskunt is elérte az a szélvihar, melynek nyomán megközelítőleg háromszáz állampolgári bejelentés érkezett. A leggyakrabban kidőlt fákhoz, leszakadt, nagy méretű faágakhoz, megrongálódott épületekhez hívják a tűzoltókat, de több esetben kocsira zuhant fa, valamint a szél által megbontott tetőszerkezetek miatt is kértek segítséget. A hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók a munkálatokat folyamatosan végzik, amint végeztek az egyik helyen, azonnal indulnak a következő címre.

A kétszázat meghaladja a vasárnapi szélviharral összefüggésben érkezett bejelentések száma Fejér megyében. A leggyakrabban kidőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez, megrongálódott épületekhez kérték a tűzoltók segítségét, a beavatkozások nagy része Székesfehérváron, a Velencei-tó déli partján, Sárbogárdon és Dunaújvárosban történt. A megyeszékhelyen több esetben parkoló autóra dőlt fa, családi házak cserépfedését és kéményét bontotta meg a szél, ahogy tette Dunaújvárosban is.

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tű. alezredes, székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség/

A kora délutáni órákban érkeztek meg az első, viharos széllel kapcsolatos bejelentések a Csongrád megyei főügyeletre. Éjfélig összesen száznyolc műszaki mentést végeztek el a megye hivatásos és önkéntes egységei. Csaknem az összes településről érkezett segélyhívás, a legtöbb bejelentést Szegedről és környékéről fogadták az ügyelet munkatársai. Negyvenhárom esetben riasztották a tűzoltókat úttestre, járdára dőlt fákhoz. További huszonhárom esetben a kidőlt fák és a leszakadt faágak a távvezetékeket is leszakították vagy megrongálták. A viharban huszonnégy lakóépület tépázott meg, három járműben pedig komoly károk keletkeztek. Személyi sérülésről ugyanakkor nem tudni.

Komárom-Esztergomban főként fakidőlésekhez riasztották a tűzoltókat, de volt ahol tetőszerkezetet bontott meg az erős szél, Tatabányán pedig egy buszmegállót borított fel. A megyében a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóinak kilencvennégy alkalommal kellett beavatkozniuk a vihar okozta károk miatt. Az egységek a legtöbb esetben motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével távolították el a veszélyt jelentő lehasadt nagy méretű faágakat, kidőlt fákat, de volt ahol magasból mentő járműre volt szükség.

Csaknem hetven helyszínre kérték a tűzoltók segítségét a vasárnapi vihar miatt Somogyban. Siófokon, a Bláthy Ottó utca egyik családi házánál a szél felkapta az udvaron álló trambulint, amely leszakította a gázcsonkot. A gázszolgáltató munkatársai kiszakaszolták az érintett vezetéket, a munkálatok ideje alatt nem volt gáz százötven fogyasztónál. A legtöbb kárt a Balatonnál okozta a vihar, ahol három lakóházat is meg kellett szabadítani a kidőlt fák súlyától, számos helyen pedig a közúti forgalmat akadályozó, útra dőlt fák miatt bőgtek fel a motorfűrészek. Balatonföldváron a vasúti sínekre dőlt fát darabolták le a balatonboglári tűzoltók. A kidőlt fák villanyoszlopokat is magukkal rántottak. A város Sió utcájában egy tízemeletes lakóház tetejéről a szél leszakította az antennát, amely magával rántotta egy klíma berendezést és betört egy ablakot. Enyingen, a Vasút utcában ledőlt egy lakatlan épület tűzfala, a tetőszerkezete megrongálódott.

Fotó: Siófok HTP

Baranya megyében harminchárom alkalommal vonultak a hivatásos tűzoltók, főként fakidőléshez. Nem sérült meg senki és jelentős anyagi kárral járó káreset sem történt.

Huszonhat alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat vasárnap az időjárással összefüggő káresetek miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az egységeknek a legtöbb esetben forgalmi akadályt képező fákat kellett eltávolítaniuk. A viharos szél összesen három ingatlan tetőborításában okozott kárt. A legtöbb műszaki mentést a miskolci hivatásos tűzoltók hajtották végre, tizenöt helyszínen kellett beavatkozniuk a megyeszékhelyen. Az események során nem sérült meg senki.

A vasárnapi nap folyamán húsz alkalommal riasztották a tűzoltókat a Nógrádot is elérő vihar miatt. Az egységek a legtöbb esetben kidőlt, lehasadt és a közúti, valamint gyalogosforgalmat veszélyeztető fákat távolítottak el.

Vas megyében a viharos szél miatt vasárnap délután 1 óra és hétfőn hajnali három óra között tizennégy esetben vonultak a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységei. Csepregen egy tizenöt méteres akácfa dőlt a közútra, Bükön faág szakadt villanyvezetékre, Kőszegen háztető cserepeit bontotta meg a szél, Sárváron kerítésre dőlt egy öles cseresznyefa. Vasasszonyfán tűzfalat zúdított a szél egy lakókocsira, de a járműben épp nem tartózkodott senki. A lakókocsiban hárman laktak életvitelszerűen, őket a helyi polgármesteri hivatalban helyezték el.

Dolgoznak az áramszolgáltatók a viharkárok helyreállításán
Már nincs nagyobb összefüggő területet érintő áramkimaradás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik