Belföld

A Fidesz nem akar munkaszünetet december 24-én  

A kormánypárti többség leszavazta a javaslatot.

Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának fideszes többsége leszavazta a törvényjavaslatot, amit Szabó Tímea (Párbeszéd) – a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel egyeztetve – nyújtott be december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról.

A beterjesztő ellenzéki képviselő szerint a kérdés régóta a politika napirendjén van és egy, a Magyar Szakszervezetek Szövetsége által végzett kutatás szerint, a munkavállalók között is elsöprő, 96 százalékos a javaslat támogatottsága, nemzetgazdasági szempontból sem lenne negatív hatása a plusz egy munkaszüneti napnak.

A módosítást – a Jobbik és MSZP képviselői támogatták – de a fideszes bizottsági többség leszavazta. A kormánypárti képviselők ezzel ismét a dolgozó emberekkel szemben foglaltak állást, így a népszavazás maradt az egyetlen eszköz a munkavállalók karácsonyi tehermentesítésére – tudatta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

Korábban a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) tudatta, hogy aktivistái valamennyi megyeszékhelyen gyűjtik az aláírásokat a december 24. munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazási kezdeményezéshez.

A MASZSZ a többi konföderációt is csatlakozásra kérte. Az aláírásgyűjtés határideje november 28., addig kell a népszavazás kötelező elrendeléséhez szükséges kétszázezer aláírást összegyűjteni. Korábban a Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke is arról beszélt, hogy támogatják a kezdeményezést, a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek is közös aláírásgyűjtést szerveznek.

December 24-ét egyébként jövőre pihenőnapnak megkaptuk, így sokaknak mindenképpen 5 napos lehet az ünnep. Viszont amíg csak pihenőnap-státust kaphat ez a nap, addig nem évről-évre változó lehet, hogy kell-e dolgozni, vagy nem. Másrészt ha éppen pihenőnap is lesz belőle, attól nem mindenki élvezheti szabadon, mert a pihenőnapokat viszonylag könnyen áthelyezhetik a munkáltatók, illetve azok egyenlőtlenül is kiadhatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik