Belföld

Az Ozora Fesztivál szervezőire csapott le a NAV

A 24.hu információja szerint az elmúlt napokban az Ozora (hivatalos nevén O.Z.O.R.A.) Fesztivál vezetőinél tartott ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Úgy tudjuk, hogy egy korábbi, már lezárt évad elszámolásával kapcsolatban fogott gyanút az adóhivatal, ezért szálltak ki a helyszínre a nyomozók.

A közel két évtizedes múltra visszatekintő Ozora a Sziget, a Balaton Sound és a Volt után az ország negyedik legdrágább fesztiválja, látogatóinak többsége minden évben külföldről érkezik, a belépőjegyeket is többnyire eurós árazással, külföldön értékesítik.

A NAV kedden délelőtt tette közzé, hogy „mutyizó” fesztiválszervezők ellen indított nyomozást. A nagyszabású ügy ellenére a fesztivált nem nevezték meg, csupán annyit árultak el, hogy illetékesség alapján a Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság folytatja a vizsgálatot, és a három gyanúsított szervező közül az egyik Fejér megyei lakos.

A nyomozók a bizonyítékok beszerzésére 11 helyszínen tartottak házkutatást, ahol bizonyítékként egy egész láda aprópénzt is lefoglaltak.

A NAV közleménye szerint a szervezők a belépőkből származó bevételt egy részét eltitkolták, a pénzt külföldi bankszámlákra rejtették.

A férfi és két társa a jegyértékesítéshez ciprusi cégeket használt, és a pénz egy részét egy szlovák társasághoz utalta, ahonnan azt készpénzben felvette, illetve továbbutalta más szlovák bankszámlákra. A be nem fizetett adó meghaladja a 360 millió forintot, a pénzmosással érintett összeg mintegy 2,7 milliárd forint.

Az akcióban három gyanúsítottat hallgattak ki, lefoglaltak továbbá magyar és külföldi bankszámlákat, 60 millió forint készpénzt és egy nagy értékű BMW személygépkocsit. A nyomozók munkáját IT-szakemberek segítették a bizonyítékok lefoglalásában, valamint az intézkedésekben közreműködtek a NAV Bevetési Igazgatósága járőrei is.

Az elkövetőknek pénzmosás és költségvetési csalás bűntett miatt kell felelniük, tettükért akár 8 év szabadságvesztésre is számíthatnak.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik