Belföld

Matolcsyék rábólintottak a Mészáros-cég bevásárlására

A Konzum-csoport kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett az Appeninn részvényeire, amelynek igazgatótanácsa nem javasolja a részvényeseknek, hogy elfogadják azt.

A Magyar Nemzeti Bank október 2-án jóváhagyta a Konzum Nyrt. és a vele összehangoltan eljáró, a Konzum csoporthoz tartozó társaságok kötelező nyilvános vételi ajánlatát az Appeninn-részvényekre – tette közzé az Appeninn Nyrt. és a Konzum Nyrt. kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Ingatlancéget vett Mészáros Lőrinc érdekeltsége
Ha azt hitték volna, hogy ezen a héten már nem gazdagodik Felcsút oligarchája, tévedtek.

A kötelező nyilvános vételi ajánlat elfogadásáról október 5. és november 3. között lehet nyilatkozni. Az ajánlati ár 261 forint a 100 forint névértékű részvényekre. Ez az árfolyam 10,39 milliárd forintra értékeli a 3,98 milliárd forint jegyzett tőkéjű vagyonkezelő társaságot, amelynek részvényei a BÉT prémium kategóriájába vannak bevezetve. A vételi árat az ajánlat benyújtását megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára (260,72 forint) alapján állapították meg. Az ajánlat lebonyolítója az MKB Bank Zrt.

A vételi ajánlatot közösen teszi a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában jegyzett Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt., továbbá a Konzum Management Kft., a Konzum PE Magántőkealap, valamint a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. Az ajánlattevők az ajánlat megtételének időpontjában együttesen 33,646 százalék közvetlen befolyással rendelkeztek az Appeninn Nyrt.-ben.

Az ajánlattételre – a törvényi előírások miatt – azután került sor, hogy a Konzum Nyrt., valamint leányvállalata, a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Konzum PE Magántőkealap augusztus 24-én tőzsdén kívüli ügylet keretében megállapodást kötött az Appeninn Nyrt. 49,02 százalékának megszerzésére, részvényenként 228,90 forintos átlagáron, összesen 4,43 milliárd forintért. Az ügylet teljesüléséhez kötelező vételi ajánlatot kellett tennie az Appeninn valamennyi részvényesének.

Az Appeninn igazgatótanácsa nem javasolja a részvényesek számára, hogy elfogadják a nyilvános vételi ajánlatot. Az indoklás szerint a társaság érdeke, hogy a közkézen maradó részvények minél nagyobb számban megmaradjanak, ezáltal biztosított legyen a széles körű részvényesi ellenőrzés, a társaság folyamatos tőzsdei jelenléte és a működés nyilvánossága. Az igazgatótanácsi határozat elfogadásának időpontjában a részvények tőzsdei árfolyama 330 forint volt.

Az Appeninn részvényei a keddi kereskedést 3,37 százalékos emelkedéssel, 430 forinton zárták, az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyama 480 forint, a legalacsonyabb pedig 207 forint volt.

A 25 forint névértékű Konzum-részvények 2330 forintot értek kedden záráskor, árfolyamuk 0,22 százalékkal emelkedett az előző naphoz képest, éves maximumuk 3178 forint, éves minimumuk 47 forint volt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik