Belföld

Le kell ragasztani az Orbán Viktort rendőrautóba tuszkoló Orbán Viktorokat

Peták Dénes, Időhurok című, kiállított képét az általa felhasznált fotó szerzőjének kérésére, felszólítására és a szerzői jogról szóló törvény alapján holnap felül kell ragasszuk a Vigyázat, civilek! 17. ARC közérzeti kiállításon.

Ezzel kezdődik az ARC plakátkiállítás Facebook-posztja. A leragasztást azzal indokolják, hogy sem az átdolgozás készítőjének, sem az ARC nonprofit kft.-nek nincs pénze pereskedésre, amire azért kényszerülnének, mert nem kereste meg az átdolgozó az eredeti kép készítőjét. Az ARC jogi szakértője szerint a szerzői jogi törvény egyértelműen meghatározza, hogy a véleménycélú átdolgozás nem fér bele az átdolgozó szabadságába.

Az eredeti kép egyébként 1988. júniusában készült, Nagy Imre kivégzésének 30. évfordulóján. Igazán nem sokkal március 15-e után, ami a Kádár-kori demokratikus ellenzék egyik legnagyobb, körülbelül tízezer fős tüntetésének napja volt. Ezen a napon a saját vesztét érző paranoid állampárt előállított egy sor neves ellenzékit: Molnár Tamást, Pálinkás Róbertet, Nagy Jenőt, Rácz Sándort, Gadó Györgyöt, Demszky Gábort, Solt Ottiliát és Haraszti Miklóst.  A Kádár-kor végefelé nem volt ritka a rendőri brutalitás tüntetéseken, mint a kép is bizonyítja, a fiatal Orbánt is elkapta néhány gumibotos rendőr.

Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az akkori országgyűlés elnöke nem sokkal a tüntetés után azt mondta:

Szeretnék végre megveretni magukat, hogy demonstrálhassák azt, hogy diktatúra tombol Magyarországon. Én erre meg azt mondom, hogy tisztelt fiatal demokraták, a párt költségvetéséből fizessenek meg egy magán őrző-védő céget, veressék meg jól magukat, ne a közpénzzel szórakozzanak!

Közel harminc évvel később, a Fidesz egyik alapítója, Bayer Zsolt, aki már 1988-ban is Orbán mellett volt, ma a kormánypárti Magyar Időkben Sarlós István hangnemében fenyegeti azokat, akik demonstrálnának a Fidesz-kormány ellen:

Tudjuk, mire készülnek. Úgyhogy legfőbb ideje nekünk is készülődni!

Írja Bayer Lenin-fiúk demokráciája című publicisztikájában azon a napon, amikor leragasztják az Orbán Viktort rendőrautóba pakoló Orbán Viktorokat. Abban az újságban, amelynek a címlapján az Újra akciókra készülnek a Soros-hálózat „civiljei” című vezércikk díszeleg, ami arról szól, hogy akár erőszakos zavargásokat is szervezhetnek a kormány ellen ősszel a Németh Szilárd által már megnevezett felforgatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik